Un home de 42 anys ha mort penjat després de ser detingut per saltar-se el toc de queda. La versió oficial diu que s'ha suïcidat. La família posa en dubte aquesta teoria.

Un home de 42 anys mor penjat al calabós

Aquest passat dijous Cristóbal Montávez va sortir a córrer a la tarda per la seva ciutat, Jódar, a Jaén. Ja no va tornar a casa. La versió oficial diu que es va penjar a la cel·la del calabós en què estava arrestat per saltar-se el toc de queda.

L'explicació de les autoritats diu que es va penjar amb el cordill del seu xandall. La família de Cristóbal no es creu aquesta part de la història.

Cristobal Montávez Sánchez / Arxiu|Arxivament

Cristóval Montávez ha mort penjat en una cel·la del calabós pocs minuts després de ser detingut per suposadament saltar-se el toc de queda / Arxiu

Detingut per saltar-se el toc de queda

Cristóbal tenia 42 anys i vivia a casa dels seus pares des que es va separar fa set anys. Amb la seva família es dedicava a tasques del camp. En pocs dies havien de començar amb la campanya de recol·lecció de l'oliva.

Diu la versió oficial que aquest dijous passat Cristóbal va ser sorprès passades les onze de la nit, hora del toc de queda a Andalusia, provocant desordres públics.

S'assegura que va destrossar diversos contenidors i que va agredir diversos agents. Que dos d'ells van necessitar atenció mèdica. Cristóbal, també.

Es va penjar amb el cordill del seu xandall

El següent capítol del relat és en el que s'explica que a Cristóbal el tanquen al calabós de les dependències de la policia local de Jódar i pocs minuts després, se suïcida penjant-se amb el cordill del seu xandall. Ja està. Cap explicació més.

La família Montávez denuncia que existeixen infinitat de dubtes i interrogants a aclarir entorn del succeït. Destaquen que són molts els veïns de la zona en la qual suposadament es van produir els aldarulls que asseguren que no van escoltar res. N'hi ha que diuen que l'únic que van veure va ser a la policia colpejar en Cristóbal.

La família també ressalta que entre les pertinences de Cristóbal que els van ser tornades no es troba el xandall el cordill del qual va utilitzar per penjar-se.

Diuen que, pitjor encara, la policia va avisar abans a la funerària que a la família, que no va saber del succeït fins a les quatre de la matinada. Que el cos local va agilitzar tots els tràmits perquè Cristóbal fos enterrat divendres a la tarda, sense haver passat les 24 hores preceptives.

Esquela Cristobal Montavez / Arxiu|Arxivament

Cristóbal Montávez ha estat enterrat aquest divendres passat a la tarda sense haver passat la 24 hora preceptives / Arxiu

Un cúmul de fatalitats

"Hem vist el cos despullat del meu germà i estava ple de blaus i esgarrapades", explica Loli, la germana de Cristóbal, en un article publicat pel diari El Mundo.

La família ha presentat una denúncia i ha tingut constància a través del seu advocat que la policia de Jódar admet que en el cas de Cristóbal hi ha un cúmul de fatalitats. L'autòpsia, practicada de forma urgent poc abans de l'enterrament, serà clau per saber què és el que realment ha succeït.