La Guàrdia Civil i la Direcció General de la Seguretat del Marroc han detingut 'el Ruso', un pres molt perillós escapolit de la presó de Valdemoro aprofitat un trasllat a l'Hospital 12 d'octubre de Madrid. Des del passat mes de novembre que l'home s'havia escapat i va ser llavors quan la policia va iniciar la investigació per poder-lo 'caçar'. Roberto Izquierdo va aprofitar un desplaçament des de la presó de Valdemoro fins a l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid per escapar-se amb la col·laboració de terceres persones.

El detingut es trobava complint una pena de 58 anys de presó per delictes d'assassinat, pertinença a organització criminal, robatori de vehicles, detenció il·legal, violació de domicili, robatori amb violència i lesions. Els investigadors van poder saber que 'el Ruso' havia deixat el territori espanyol per amagar-se al Marroc i que estava en aquest país fent servir documentació falsa. Finalment es va saber que estava amagat a Tetuan, al nord del Marroc.

Emboscada contra la policia a l'hospital

Des del passat 1 de novembre que l'home estava en cerca i captura a escala internacional i l'Interpol també n'havia difós la seva imatge per intentar-lo detenir. Va ser el mes de novembre que va ser traslladat a l'hospital per una visita mèdica que coneixien amics i familiars quan van organitzar la fugida.

Quan els agents van obrir la porta del furgó policial amb el qual era traslladat, el pres va sortir corrent cap a un BMW X5, robat a una empresa, que l'estava esperant a la zona d'Urgències. Tres persones van sortir del cotxe i van ruixar els agents amb diversos extintors per evitar que poguessin aturar la fugida. Quan 'el Ruso' va ser a l'interior del cotxe, van marxar a tota velocitat i van desaparèixer.

Per la policia espanyola aquest home, que torna a ser entre reixes, és considerat molt perillós i asseguren que l'emboscada contra la policia, que traslladaven l'home sol per aquest nivell de perillositat, va estar dissenyada per ell mateix des de la presó de Valdemoro.

Antecedents per drogues, segrest, tortures i assassinat

La llista dels antecedents que té 'el Ruso' és molt llarga. Izquierdo compta amb molts antecedents i condemnes per agressions i delictes contra el patrimoni. La Guàrdia Civil també el relacionen amb 'allunatges', però els fets més greus pels quals ha estat condemnat és per haver format part d'una banda criminal que va segrestar, va matar i torturar a 2014 al conegut narcotraficants de Chiclana (Cadis) David Muñoz, 'El Pelón'.

L'enfrontament amb aquest grup de narcos va ser per un tema de diners que havien fet amb la venda de drogues. Roberto Izquierdo va participar en el segrest de l'home, que finalment va confessar on tenien els diners. De poc li va servir, 'el Ruso' i els seus companys van acabar-lo matant amb catorze ganivetades després d'haver-lo torturat de manera brutal.

A presó 'el Ruso' també ha protagonitzat incidents a la presó, on ha acumulat diverses sancions penitenciàries i durant l'any 2018 va agredir un funcionari de presons.