Mentre la humanitat lluita contrarellotge contra el temible SARS-CoV-2, el conegut coronavirus que provoca la malaltia Covid-19 que ha deixat ja 1,1 milions de morts a tot el planeta, investigadors de la Universitat de Carolina del Nord han alertat sobre l'aparició d'una nova soca de coronavirus, el SADS-CoV.

Després de veure's per primera vegada en ratpenats, aquesta soca, que provoca terribles malalties en el sistema digestiu, ha passat ja als porcs, en el conegut ja com a coronavirus de la síndrome de diarrea aguda porcina, i segons els investigadors té un elevat potencial d'infectar humans d'aquí poc temps.

Porc / Pixabay

La nova soca descoberta de coronavirus està fent estralls entre els porcs / Pixino

El nou descobriment que ha posat en alerta a tota la comunitat científica ha estat publicat a la revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences.

El nou coronavirus mata els porcs més joves

En l'estudi, els investigadors han demostrat que el nou virus SADS-CoV es replica de manera eficient en les vies respiratòries humanes i les cèl·lules intestinals. Mentre el SARS-CoV-2 causa en humans la malaltia de la Covid-19, el SADS-CoV està provocant en els porcs una malaltia gastrointestinal que causa "diarrea i vòmits greus i que està sent especialment mortal en garrins joves".

Treballs|Feines laboratori coronavirus / Europa Press

Els investigadors alerten de l'enorme risc que hi ha que el nou coronavirus afecti els humans / Europa Press

Risc elevat de patir una greu malaltia intestinal

Caitlin Edwards, autora principal de l'estudi, ha demostrat com el virus SADS-CoV té una taxa de creixement més gran a les cèl·lules intestinals humanes, mentre que el SARS-CoV-2 infecta principalment les cèl·lules pulmonars.

Segons les evidències de l'estudi, una àmplia gamma de cèl·lules de mamífers, incloses les cèl·lules intestinals i pulmonars humanes, són susceptibles a la infecció d'aquest virus, per la qual cosa el seu pas als porcs és un avís molt seriós.

"L'àmplia gamma d'hostes de SADS-CoV, juntament amb la capacitat de replicar-se en cèl·lules primàries de pulmó i entèriques humanes, demostra un risc potencial d'esdeveniments d'emergència futurs en poblacions humanes i animals".