La Delegació del Govern per a la Violència de Gènere ha confirmat aquest dimecres que Dana Leonte, la dona romanesa de 31 anys que va desaparèixer el juny a Arenas (Màlaga), va ser assassinada presumptament per la seva parella, una confirmació que es produeix després de la troballa i identificació de les seves restes mortals.

Leonte és la víctima mortal número 46 en el que portem d'any

 

Leonte, mare d'un menor, és la víctima mortal número 46 de la violència masclista en el que portem d'any i la 1.021 des que van començar a registrar-se els assassinats de gènere el 2003.

No consten denúncies prèvies per maltractament contra el presumpte assassí de Leonte, que era el seu nòvio i que està a presó provisional des de dissabte passat acusat d'un delicte d'homicidi.

Reaccions polítiques

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha subratllat que l'horror de la violència masclista "ha de cessar". "Un nou cas de violència masclista que deixa una altra víctima: un nadó de pocs mesos. Hem d'actuar, aquest horror ha de cessar. Tot el meu afecte per als seus familiars", ha escrit Sánchez a Twitter.

També la vicepresidenta del Govern i ministra d'Igualtat en funcions, Carmen Calvo, s'ha mostrat "consternada" per l'assassinat de Leonte: "Una seria massa, però són 46 aquest any i 1.021 des que hi ha registres. Ja n'hi ha prou", ha manifestat a la xarxa social.

Tan sols en 9 dels 46 assassinats masclistes que s'han perpetrat el 2019 s'havia denunciat a l'agressor, una xifra que se situa per sota del 20 %. A més, hi ha uns altres dos casos en investigació, l'assassinat d'una dona de 53 anys a Tenerife el passat 30 d'agost i el d'una jove de 29 anys que va aparèixer morta el juny a Ayamonte (Huelva).

Andalusia, la comunitat amb més crims masclistes

Andalusia és la comunitat autònoma en què s'ha perpetrat un major nombre d'assassinats de gènere, deu, seguit de les Canàries (set), Catalunya, Madrid i Comunitat Valenciana (sis en cada una).

El 016 atén a totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 51 idiomes diferents. La trucada no deixa empremta a la factura, però cal esborrar-la del registre del telèfon.