El conegut i polèmic curandero Josep Pàmies, de 71 anys i famós per defensar l'ús de plantes medicinals i teràpies alternatives, ha estat ingressat durant uns dies a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida després de patir un infart fa pocs dies a Olot, a la Garrotxa.

Després d'anys defensant la pseudociència i les teràpies amb plantes i herbes, Pàmies ha hagut de recórrer a la medicina convencional per salvar la seva vida: els metges de l'hospital Josep Trueta de Girona li van haver d'implantar un stent, un dispositiu que dilata les artèries perquè la sang pugui arribar al cor.

Agraït als metges

Pàmies, pagès de professió i que ha estat protagonista de diverses polèmiques, com la seva defensa del MMS - aigua barrejada amb clorit de sodi - per curar, entre d'altres, l'autisme, ja ha estat donat d'alta després de diversos dies a l'UCI.

Els seus seguidors han difós la informació i el mateix Pàmies, en un missatge, agraïa la feina dels serveis d'urgències i reclamava "lluitar per mantenir aquesta part meravellosa de la sanitat pública".

"L'única planta que cura és la planta de cardiologia"

L'incident, però, també ha estat comentat pels seus detractors: els que defensen la medicina convencional i rebutgen les alternatives proposades per Pàmies. Un dels missatges més durs l'ha publicat a les xarxes socials el metge gironí Joaquim Bosch-Barrera, que ha ironitzat dient que Pàmies "ha descobert que l'única planta que cura els infarts és la planta de cardiologia d'un hospital".

El metge ha reblat la clatellada dient que tant de bo, després d'aquesta prova, els incondicionals del curandero deixin de seguir els seus "savis i experimentats" consells tractant-se "només amb plantetes". També li ha recomanat "repòs" abans de seguir amb les seves conferències, que "no són saludables".

Josep Pàmies, de fet, ha arribat a ser sancionat amb milers d'euros per vendre MMS per combatre l'autisme i preparacions de plantes per curar el càncer i la leucèmia. També li han imposat nombroses multes per les seves conferències on defensa aquestes teràpies "alternatives" i anticientífiques. Sense sanció també han quedat altres declaracions, com aquelles en què negava l'existència del VIH - el virus de la sida - i l'hepatitis C.