L’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) és contundent: el 'cuc groc' és apte pel consum humà i, per tant, s'aprovarà la seva comercialització en un futur. D'aquesta manera, la presència d’insectes en la dieta europea podria estar cada vegada més a prop.

Són moltes les incerteses que deriven d'aquesta troballa. Les grans multinacionals del fast food es llençaran a la conquesta del cuc groc? Probablement sí.  Acabarem menjant hamburgueses d'insectes? Probablement, també. 

Una cuc ric en proteïnes, greixos i fibra

Un dictamen publicat aquest dimecres per l'EFSA sobre la larva ‘Tenebrio molitor’, una espècie de cuc groc procedent de larves d’escarabat, conclou que es tracta d’una espècie segura com a aliment humà. Per això, la pròxima fase serà llançar la investigació sobre la seva al·lergenicitat. I la tercera fase serà cruspir-se'l, és clar.

Gusano amarillo / Bioguia.doers

S'aprova el consum del cuc groc a Europa / Bioguia.doers

Es tracta d’una espècie rica en proteïnes, greixos i fibra que, segons l’anàlisi dels experts, menjar-se'l sec no genera cap tipus de preocupació de seguretat. Això sí, queda especificar si podria provocar reaccions al·lèrgiques: "Els insectes són organismes complexos, per la qual cosa caracteritzar la composició dels aliments derivats d’aquests representa un desafiament. És fonamental comprendre la seva microbiologia, tenint en compte també que es consumeix tot l’insecte", explica el coordinador del dictamen, el químic i científic Ermolais Ververis.

Cucs i treball per tothom i fora tabús

Potser genera crispació, però el cert és que ja fa molts anys que l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura defensa que els insectes són una font important i accessible d’aliments nutritius rics en proteïnes. De fet, ja formen part de la dieta tradicional d’almenys 2.000 milions de persones i la seva recol·lecció i cria podria generar llocs de treball i ingressos importants

De totes maneres, qualsevol conclusió podria ser precipitada. L'avanç dels insectes per envair la nostra dieta sembla imparable. L'acollida europea, no tant. Un cop aquí, podeu vestir-vos de gourmets o travessar tabús indiferents, això és cosa vostra. Però no us preocupeu que, en aquest cas, no som el que mengem, i sempre us podeu atrevir a tastar carns selectes i innovadores. I és que... per què no ha de ser una delicatessen escurar un cuc o un escarbat?