Un dels principals acusats del crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’agent Albert López, rebat la versió de l’altra investigada, Rosa Peral, i l’assenyala com a única culpable de la mort de Pedro Rodríguez. Segons l’escrit de defensa, López argumenta que la també agent Peral va matar Rodríguez en el marc d’una discussió de parella, sense que ell tingués res a veure. Així, assegura que va anar al lloc dels fets després que ella li truqués confessant el crim.

Segons la defensa de López, la va intentar convèncer d’explicar els fets a la policia, però ella s’hi va negar. Finalment, López va decidir confessar-ho, però diu que abans que anés a comissaria va ser Peral qui el va incriminar per evitar que la delatés. L’advocat de López ho atribueix tot a una estratègia d’ella i demana la seva absolució.

La relació entre Rosa i Albert es basava en trobades sexuals, però ella volia formalitzar-la

 

A l’escrit de defensa presentat a la jutge de Vilanova i la Geltrú que investiga els fets del maig del 2017, l’advocat d’Albert López recorda que havia iniciat una relació sentimental amb Rosa Peral l’any 2013, a qui coneixia del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona, on treballaven tots dos. La relació, remarca el lletrat, es basava en trobades sexuals sense que ell tingués interès de formalitzar-la, i fins i tot va acceptar que Peral es casés al cap d’un any amb un altre home, amb qui va tenir dues filles.

El matrimoni de Peral, però, va acabar en divorci al cap de pocs anys, i això va fer estrènyer la relació amb López. Segons recorda l’advocat, ell va compartir amb ella i les seves filles diversos caps de setmana i algun viatge, i destaca que va mantenir una “extraordinària relació” amb les nenes. “Això va dur Peral a pensar que podia refer la seva vida amb ell”, ja que el considerava el “pare perfecte”. Amb tot, l’estiu del 2016 es va refredar la relació perquè López mantenia relacions amb altres dones i va decidir trencar el vincle amb Peral.

En paral·lel, relata l’advocat, Peral havia iniciat una relació sentimental amb Pedro Rodríguez, també agent de la Guàrdia Urbana. Aquesta relació va començar en paral•lel al seu matrimoni i a les trobades sexuals amb López, que havia reprès feia uns mesos, si bé va acabar convertint Rodríguez en la seva parella formal.  López se’n va assabentar el desembre del 2016, quan va anar un dia a casa de Peral a Vilanova i la Geltrú per ajudar-la a traslladar coses després que ella s’hagués divorciat. Aquell dia, es va topar amb Rodríguez, que era a la casa ajudant-la. "En evidenciar-se que no li havia estat fidel tampoc a ell, López, visiblement enfadat, va proferir-li crits i algun insult, sense que Rodríguez intervingués en cap moment”, relata.

Rosa considerava a Albert el “pare perfecte”

 

Després d’aquell dia, apunta que López va enviar alguns missatges “enfurismats” i va acabar donant la relació per acabada, si bé, al cap d’un temps, va reprendre la relació amb algunes trobades sexuals. L’escrit de defensa relata que Rodríguez es va assabentar d’aquestes trobades puntuals i va detectar missatges al telèfon de Peral que constataven la relació sexual amb López. “Això va provocar que li exigís que deixés en pau la seva xicota”, apunta l’advocat, que afegeix que López va assegurar-li que havia estat ella qui l’havia estat “assetjant” amb missatges. Per demostrar-li, li va acabar reenviant tot allò que ella li havia escrit.

Segons la versió de López, després d’això, la relació amb Peral va quedar de nou interrompuda, mentre que els missatges van provocar un “conflicte seriós” entre ella i Rodríguez, “que ja tenien problemes de convivència, amb forts i violents enfrontaments”. En aquest sentit, la descoberta dels missatges va desencadenar que Rodríguez, “enfurismat”, volgués acabar la relació amb ella. 

Ella confessa el crim

L’advocat de López assegura que no van tenir més relació fins que l’1 de maig ell va rebre dues trucades de Peral al voltant de les 22 horas. Si bé la primera no la va respondre, al segon intent ella li va demanar ajuda mentre “li confessava entre sanglots que havia matat Rodríguez” i li demanava que anés cap a casa seva com més aviat millor. “López va quedar en estat de xoc”, relata l’advocat, que garanteix que va dubtar si anar o no fins al domicili de Peral, “tenint en compte la gravetat d’allò que li havia confessat”.

Amb tot, López va acudir-hi al voltant de les tres de la matinada. En arribar, assegura, va trucar al timbre mentre veia a Peral al balcó “absent i plorant, sense fer-li cas”. Donada la situació, el lletrat diu que va saltar la tanca per accedir a la casa, mentre ella no responia les preguntes que li feia per esbrinar què havia passat. Tot seguit, va entrar a l’interior i va constatar, explica, una olor “forta” a lleixiu i va veure diversos estris de neteja.

Albert no va reconèixer la víctima per "l'important sagnat que el cobria"

 

A continuació, relata el lletrat, Peral va ensenyar-li el cadàver de Rodríguez amagat al maleter del seu cotxe, que estava aparcat al jardí. Segons aquesta versió, ell no va poder identificar la víctima “per l’important sagnat que el cobria” i va ser ella qui li va dir que era Rodríguez. “López va quedar commocionat amb la imatge i va preguntar-li repetidament què havia passat”, remarca l’advocat, que apunta que Peral va confessar que havien tingut una discussió “molt forta”, que Rodríguez l’havia agredit davant les nenes i que ella l’havia matat. La discussió es va produir perquè ell volia marxar de casa pels problemes constants de parella que tenien.

L’advocat remarca que López va intentar convèncer Peral de la necessitat de trucar a la policia per explicar els fets, i li va proposar al·legar que havia actuat en legitima defensa. Peral, però, s’hi va negar pel temor que l’empresonessin i pogués perdre la custòdia de les seves filles. “Li va demanar entre plors que no l’abandonés i l’ajudés a sortir de la situació”, assegura. 

Hores després, continua la defensa, López va tornar a casa però es va deixar el telèfon mòbil al domicili de Peral, de manera que hi va tornar l’endemà al matí per recollir-lo. “Va tornar a intentar convèncer Peral de la necessitat d’actuar coherentment i relatar-ho a la policia, però novament Peral s’hi va negar”, afegeix.

Peral, “controladora”

Els dies següents López seguia en “estat de xoc”, continua l’escrit de defensa, dubtant si per iniciativa pròpia havia d’explicar-ho tot a la policia. “Peral el tenia controlat” per por de què la delatés, assegura l’advocat, que recorda que el feia anar constantment a casa “per comprovar la seva fidelitat”. Amb tot, el lletrat també apunta que “no és descartable que ella mateixa estigués ideant un pla per escapar de la relació amb la mort de Rodríguez que inclogués la geocalització de terceres persones a casa seva”. 

Rosa li va demanar que portés benzina perquè hi havia poc combustible al cotxe de Rodríguez, que semblava que volia deixar abandonat lluny del seu domicili. “El cert és que el vehicle gotejava sang”, explica l’escrit, motiu pel qual justificaria que no volgués conduir-lo fins a cap benzinera. “El que no va suposar López era que aquella benzina s’utilitzaria per a cremar el vehicle i el cos de Rodríguez que hi havia al maleter”, lamenta el lletrat.

“El cert és que el vehicle gotejava sang”

 

“Fins a l’últim moment va intentar convèncer Peral de la necessitat de trucar a la policia”, sosté mentre remarca les constants negatives d’ella. En aquest sentit, assegura que López no va participar en la crema del cotxe ni del cos, “i no és cert que tingués cremades al cabell o la barba per culpa de la deflagració”, afegeix.

Davant la situació, López, que els dies següents continuava “atordit” per la gravetat dels fets, va admetre-li a Peral que no podia seguir mantenint el secret. La inseguretat que ell revelés el succés, però, va fer que Peral decidís culpar-lo a ell i anar als Mossos d’Esquadra “avançant-se a la seva possible denúncia”, sosté l’advocat de López, que exculpa el seu client de qualsevol responsabilitat.