Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest divendres tres presumptes autors d'un homicidi que va tenir lloc fa 12 anys a Barcelona. Els arrestats, d'edats compreses entre els 35 i 60 anys i de nacionalitat xilena, han passat aquest diumenge a disposició judicial i el jutge ha decretat l'ingrés a presó per a dos d'ells. Se'ls acusa d'haver mort de manera molt violenta Benito Oliva, de 52 anys, l'any 2007 a casa seva, al carrer de Trajà de Barcelona.

Tot i que en un primer moment es va pensar que la seva parella, un home que vivia a Sitges, podia estar darrere del crim, finalment la Unitat Central d'Homicidis i Agressions Sexuals dels Mossos, que s'encarrega de la revisió dels casos oberts, ha pogut detenir a tres persones. Uns violents lladres que es van creuar amb Oliva en aquest pis de Sants ara fa 12 anys i que el van matar a cops.

Investigant des de 2007

Els fets es remunten a l'octubre de l'any 2007 quan en un domicili de Sants hi va aparèixer el cadàver d'un home amb signes de violència. La víctima estava lligada de peus i mans, emmordassada i amb els ulls tapats amb cinta americana i amb evidències d'haver estat colpejat en diverses ocasions. El domicili estava completament regirat i els lladres s'havien endut diners i diverses joies de valor.

Si era un robatori o un crim passional era el dubte de la policia. Les discussions entre l'home assassinat i el seu company sentimental van despitar a la policia. El dia del crim van sentir també una forta discussió, però ara s'ha pogut confirmar que aquell home de Sitges no hi va tenir res a veure. L'última baralla, amb forts cops i crits, va ser amb els tres lladres que van acabar amb la vida de Benito Oliva.

Altres robatoris semblants

Trobar noves línies de treball, dotze anys després dels fets, requereix la revisió completa de les accions fetes i ampliar el focus d'observació. Aquesta revisió i tasca d'estudi va permetre relacionar una sèrie de fets, a priori independents però que presentaven una sèrie de coincidències amb l'investigat.

Aquestes coincidències posades en relació amb l'estudi profund del cercle personal de la víctima i els nous objectius va fer obrir una nova línia de treball que ha estat la que ha permès identificar els presumptes autors. Les noves investigacions van constatar que els autors formaven part d'un grup especialitzat cometre robatoris violents a bona part del territori estatal, amb un modus operandi que es podria qualificar de "professional i molt violent", segons els Mossos.

El dia 28 de juny, la Unitat Central d'Homicidis i Agressions Sexuals de la DIC va dur a terme un dispositiu que va permetre detenir tres integrants del grup i realitzar l'entrada i escorcoll en el domicili que un dels detinguts tenia a Cambrils (Baix Camp).

Encara es dedicaven als robatoris violents

En l'escorcoll els agents hi van trobar una arma detonadora, cinta americana i armes blanques així com estris que habitualment fan servir els lladres especialitzats en robatoris en domicilis, com ara plàstics tipus radiografies per obrir portes.

Aquests elements eren coincidents amb els que es van fer servir en el robatori i l'homicidi investigat el 2007, fet que evidencia que l'activitat criminal del grup s'havia mantingut constant en el temps.