El pavelló central del castell Shuri d'Okinawa (Japó), declarat Patrimoni de la Humanitat, ha cremat fins als fonaments en un incendi que declarat aquest dijous i que també ha afectat altres edificis del recinte, les flames del qual han quedat finalment sufocades al migdia, més de nou hores després que comencés el foc.

El departament de bombers de la ciutat de Naha, a l'illa d'Okinawa, ha estat alertat al voltant de les 2.40 hora local que sortia fum del complex. Fins al lloc s'han desplaçat uns 30 camions de bombers amb més de 100 efectius que han lluitat durant hores contra les flames, que han danyat uns 4.200 metres quadrats del recinte, segons la cadena pública japonesa NHK.

EFE

El pavelló central del castell Shuri d'Okinawa ha cremat fins als fonaments / EFE

No s'han informat de ferits en l'incendi, les causes del qual estan sent investigades i que aparentment ha sorgit a prop del pavelló central del castell, encara que unes 30 persones, residents als voltants del lloc, han estat temporalment evacuades.

Un dels bombers que ha participat en les tasques d'extinció ha hagut de ser atès en un hospital proper per deshidratació. A més del principal, els pavellons nord i sud també han estat pastura de les flames, que han consumit set edificis del recinte de fusta, mentre que diverses portes continuaven cremant set hores després de declarar-se l'incendi, segons les autoritats.

A les 12.00 hora local, més de nou hores després que comencés el foc, les flames havien estat sufocades, però continuava sortint fum d'algunes àrees. La ciutadella acollia des de diumenge un festival que recreava escenes de rituals de l'antic regne sota el qual es va construir i el personal seguia immers en els preparatius dimecres a la nit.

EFE

Les flames han estat sufocades més de nou hores després que comencés el foc / EFE

El castell Shuri va ser originalment construït a finals del segle XIV i és un important destí turístic de la regió que va ser declarat com a tresor nacional el 1933. El palau va ser destruït en la Segona Guerra Mundial, durant la Batalla d'Okinawa esdevinguda el 1945, però el 1992 el pavelló central va ser reconstruït i, després d'aquest, la resta d'instal·lacions del recinte, que va ser reobert com a parc nacional.

L'any 2000, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) el va declarar patrimoni mundial dins dels nous llocs, ruïnes i monuments incloses en les propietats relacionades amb el regne de Ryukyu, anterior a la integració de les illes d'Okinawa al Japó (que es va produir al S.XIX).

EFE

Fotografia aèria que mostra el castell Shuri totalment destrossat, a Naha, al sud del Japó / EFE