Barcelona és un de les ciutats amb major superpoblació de cotorres argentines, clarament identificables pel color verdós del seu plomatge i per ser especialment sorolloses.

Fa un parell d'anys es calculava que hi havia uns 6.500 exemplars d'aquesta espècie invasora; xifra que ha anat augmentant progressivament en trobar a la capital catalana un espai idoni per reproduir-se fins arribar a ser considerada com una plaga que pot afectar a la salut dels ciutadans. De fet, entre d'altres afeccions, pot provocar gastroenteritis, com exposa l'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental (Anecpla). 

Transmissora de bacteries com l'E.coli

Entre les diverses bactèries que pot transmetre la cotorra argentina destaca l'E.coli, capaç de provocar nombroses afectacions intestinals com còlics, diarrees o vòmits. Per aquesta raó, Anecpla ha encomanat a no baixar la guàrdia pel que fa al control de l'espècie per protegir la salut de les persones. Entre les mesures que proposa, destaquen la implementació de mesures de control periòdiques per part de les autoritats i evitar que els ciutadans alimentin aquests ocells, que no tenen un depredador definit dins l'entorns urbans com el de Barcelona. 

Altres afectacions que poden provocar són de caràcter pulmonar, causades per la inhalació de substàncies orgàniques i petites partícules procedents de les plomes o la pell de l'animal. I més enllà de la salut, la plaga de cotorra argentina també perjudica els cultius, en especial aquells situats a prop de la ciutat com els del Baix Llobregat.

Cotorres argentines Wikimedia Commons

Una parella de cotorres argentines; una imatge ja característica dels nostres carrers/ Wikimedia Commons / @Juane 

Les espècies locals, amenaçades

A banda de les afectacions que la plaga de cotorra argentina pot tenir per a la salut de les persones, els animals autòctons com el pardal també estan patint la superpoblació d'aquesta espècie. En aquest sentit, segons indica SEO/BirdLlife, al 2016 van desaparèixer 12 milions de pardals a tot l'Estat, víctimes de la competència que reben per part d'aquestes cotorres a l'hora de trobar menjar.  

Algunes estimacions calculen que, si no es regula la proliferació, la superpoblació de cotorra argentina a Barcelona pot arribar als 10.000 individus l'any 2025; una xifra molt superior a la que alerten entitats com el Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB).  

cotorra argentina

Les cotorres argentines s'han convertit en un perill per a la salut de molts barcelonins / Pixabay