Trebujena és un petit poble a 50 quilòmetres de Cadis i els seus veïns saben que, més tard o més d'hora, el coronavirus s'expandirà pel municipi. I ho saben per una simple raó de probabilitat: hi ha prop de 1.700 veïns del poble que treballen en hospitals i ambulatoris.

De moment, només hi ha un positiu del Covid-19 a Trebujena però l'alcalde, Jorge Rodríguez, és conscient que n'hi haurà més: "És qüestió de temps, però com més tard sigui i com menys afectats hi hagi, millor".

Prop de 1.700 veïns del sector sanitari

A Trebujena hi viuen 7.000 persones, però la seva població activa, la que està en edat de treballar, se situa entorn els 3.200 veïns. D'aquests, prop de 1.700 treballen en el sector sanitari, ja sigui en hospitals o centres ambulatoris. És per això que l'alcalde sap que els veïns de Trebujena estan més exposats al coronavirus que no pas els d'altres pobles.

D'aquests prop de 1.7000, no tots són personal sanitari, hi ha zeladors, cuiners, auxiliars d'infermeria, tècnics de radiologia. I també hi ha metges, infermers, infermeres o tècnics de radioteràpia, tal i com publica El Español.

La majoria treballa a Cadis i Sevilla

Entre tots ells, la gran majoria treballa en hospitals de Cadis com els de Jerez de la Frontera i Puerto Real; o una mica més lluny, com l'hospital Virgen Macarena, el Virgen del Rocío o el Valme, tots ells a Sevilla. Tots resideixen a Trebujena. 

Són tants, que fins i tot el poble té dues línies diàries d'autobusos públics per portar-los als hospitals de Sevilla i Cadis. A més, a més, hi ha tres empreses locals que fan aquest mateix servei per poder cobrir tots els torns de treball. I a això cal sumar-hi els veïns que van a la feina en cotxe o en vehicles col·lectius que van rotant entre els ocupants.

La resta repartits per tota Espanya

La resta, fins arribar al prop de 1.7000, treballen repartits per tota Espanya: "Cantàbria, Aragó, Extremadura, Balears...", explica l'alcalde Jorge Rodríguez. Fins i tot fan broma en alguns centres hospitalaris: "Un altre de Trebujena en aquest hospital? Però aquest poble quanta gent té?".

Jorge Rodríguez explica que "ja hi ha un positiu a Trebujena, i és personal sanitari. Està bé, sense hospitalitzar. Però en vindran més, no en tinc cap dubte ", admet l'alcalde.