Llargues llistes d'espera a les farmàcies de Barcelona per comprar un termòmetre electrònic; fins i tot els de gal·li, que es fan servir de forma similar als antics termòmetres de mercuri, estan esgotats a causa del coronavirus, un dels símptomes del qual és la febre. Aquest és el panorama que podem trobar avui a la capital de Catalunya, comunitat que en les últimes hores ha batut el seu rècord de contagis i morts per aquesta malaltia -ja són 18.773 positius detectats i 1.672 defuncions a la regió; si bé no tot és negre, el nombre d'altes és de 4.966.

La incertesa que, paradoxalment, s'ha convertit en la nostra única certesa, afecta tant als ciutadans com al sector farmacèutic, que no només no pot atendre l'altíssima demanda d'un producte necessari a qualsevol farmaciola, sinó que a més ha d'enfrontar-se a un naixent mercat especulatiu que posa tant en risc el seu negoci com la salut i la butxaca dels seus clients.

Ni un termòmetre a la venda

Núria Espona, propietària de la Farmàcia Catalunya, assegura que va fer una comanda de termòmetres fa tres setmanes i encara els està esperant: "Tot s'alenteix per les fronteres i les duanes, i les altres alternatives a l'electrònic també estan esgotades, així que posem la gent en llista d'espera, però molts clients els demanen a diverses farmàcies alhora," explica.

Una situació similar pateix la Farmàcia Diputació, on als albarans dels laboratoris pot llegir-se "no hi ha stock"."Porten dient-nos que ens arribarà la comanda des de la passada setmana i hauria d'haver arribat, però no sabem més. Fa gairebé dues setmanes que no tenim res", confirma la farmacèutica, Sandra Caballero.

Més contundent es mostra el també farmacèutic i president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antonio Torres, qui afirma que "trobar un termòmetre avui és impossible". Per a Torres, la deslocalització d'aquest tipus de productes sanitaris, que es fabriquen majoritàriament a Àsia, és part d'un problema global, i vaticina que amb el temps pot arribar a passar com amb les màscares i els guants de làtex, que la manca de termòmetres faci sorgir tota mena d'especuladors. De fet, ja està passant:

"M'han arribat a oferir termòmetres electrònics per 60 euros la unitat", diu. I no dubta a comparar la situació a la viscuda durant La Llei Seca als Estats Units, quan la prohibició de consumir alcohol va fer emergir un imperi del mercat negre dirigit per mafiosos.

"Les farmacèutiques tenen molta pressió; d'una banda, s'enfronten a una demanda altíssima i, de l'altra, corren el perill d'encoratjar un negoci especulatiu de termòmetres sense garantia ni homologació", apunta Torres.

Si bé les farmàcies semblen complir la seva responsabilitat, FEFAC també fa una clara crida als ciutadans perquè "no es deixin estafar" pels oportunistes que proliferen en temps d'escassetat.

Desbordats per la demanda

Mentre que les autoritats de l'Estat entaulen una dura batalla amb els qui els acusen de falta de previsió i bloquejos de comandes, en especial de mascaretes i guants, la situació actual del mercat internacional en un context de pandèmia és essencial per entendre l'escassetat de material sanitari.

D'una banda hi ha la Xina, que centralitza la producció de termòmetres i altres productes mèdics i es va quedar amb part de la seva fabricació en fer eclosió el virus al seu territori per a més tard atendre la urgent demanda europea. De l'altra, la gestió que els governs han fet de la crisi, qüestionant les garanties del model de subministrament i causant un bloqueig d'alguns productes, com les mascaretes.

Almenys això apunta Vicenc Calduch, president de Fedefarma, una de les distribuïdores farmacèutiques més importants de l'Estat espanyol, qui agrega que, tot i que la cadena de valor sanitari és molt eficient, el coronavirus ha posat a prova la nostra capacitat de resistència com a societat.

"En un mercat global, la gent no vol només un termòmetre, sinó dos; i les oficines farmacèutiques estan limitant el producte. Amb tots els proveïdors havent esgotat estocs i una demanda disparada, hem d'evitar que es produeixi un Dragon Khan de preus, més en un sector com el nostre, que no està tan regularitzat", diu Calduch.

També Alliance Healthcare, una altra de les grans distribuïdores, està treballant juntament amb els laboratoris per ajudar a les farmàcies i els ciutadans després que la demanda de termòmetres comencés a pujar el mes de febrer. "Estem monitoritzant la situació diàriament", assegura Javier Casas, el seu director general.

Seran els termòmetres el proper or sanitari rere les màscares, els gels desinfectants i els guants de làtex? Quina alternativa se li pot donar a una ciutadania espantada i confinada que viu pendent de veure si desenvolupa algun dels símptomes del coronavirus?