La pèrdua de l'olfacte i el gust és un dels principals símptomes del coronavirus. La gran majoria dels malalts els recuperen tot i que una minoria o no ho fa o ho fa amb desagradables alteracions.

El 90% recupera els sentits perduts abans d'un mes

Fa mesos que ja va donar negatiu en la prova PCR, però després d'encomanar-se de coronavirus a mitjans de març, encara avui, mig any després, continua patint les seqüeles de la malaltia, especialment referent a la pèrdua de l'olfacte (anòsmia) i del gust (agèusia).

Les estadístiques diuen que el 90% dels pacients encomanats de coronavirus que han perdut l'olfacte i el gust el recuperen abans d'un mes de forma espontània. Però no sempre és així o no sempre és de forma completa o la percepció de l'olfacte és diferent del record que tenien.

Prova PCR / EFE

Les estadístiques diuen que el 90% dels pacients encomanats per coronavirus que han perdut l'olfacte i el gust el recuperen abans d'un mes de forma espontània / EFE

Olors desagradables

És el que li succeeix a Ana Menoyo. Aquesta dona de 33 anys va experimentar els primers símptomes a mitjans de març. El dia 23 d'aquell mes va despertar amb febre. L'endemà va perdre l'olfacte i el gust. Explica que no va tornar a tenir febre però la pèrdua dels sentits li va durar una vintena de dies.

"Arran d'allò he notat que hi ha certs aliments i begudes que no em saben igual. Per exemple, les begudes refrescants com la Coca-Cola, el Nestea o l'Aquarius em saben com a òxid. I amb el peix i el marisc em  passa igual. Em saben molt malament. Quant a les olors, sobretot en la naturalesa, puc estar fent un passeig i començar a fer olor molt verd. És difícil d'explicar, però és una olor desagradable", descobreix al diari El Mundo.

Prova PCR / EFE

A alguns contagiats per coronavirus els efectes de la malaltia els poden arribar a durar fins mesos després de donar negatiu en les proves PCR / EFE

La Coca-Cola li provoca nàusees

M. M. és una altra de les malaltes de coronavirus que relata la seva experiència amb la malaltia al citat diari. Apunta que va perdre l'olfacte el dia 13 de març i que avui dia encara no nota algunes olors. Diu que és com estar anestesiada. "Més recentment han aparegut olors rares. Una s'assembla al gasoil i l'oloro fins i tot estant a casa, sense raó aparent. I l'altra és molt estranya, no sé descriure-la. Àcid? La detecto en xampús, iogurts naturals, roba acabada de rentar... És molt desagradable i és nou, no s'assembla a res. Les dues olors estan lluny de ser naturals, oloren químic".

També manté desordres en el gust. "Està el sabor de la Coca-Cola, era la meva beguda favorita i ara no puc provar-la sense nàusees. Al cafè no li trobo l'olor, a l'acetona, tampoc. El xoriço picant ara no té gust de res i, contràriament, el carbassó sí. És una bogeria".

Prova PCR

Molts malalts de coronavirus experimenten noves olors i sabors diferents dels que sentien abans d'encomanar-se / EFE

Informant-se a Internet

"Els ous no els puc menjar perquè tenen mal gust, com si estiguessin en mal estat, l'orxata té gust de terra... Després hi ha un altre tipus d'aliments com el cafè que no tenen un gust dolent però sí bastant diferent de com els notava abans, tenen un regust de cremat i això que he provat alguns de diferents cafeteries... En fi, tot és súper estrany des de finals de març", apunta al mateix mitjà Laia García.

Madrilenya de 29 anys, la Laia confessa que ha pensat diverses vegades en anar al metge, sobretot perquè hi ha alguns aliments que li fan olor de peix podrit. Encara no ho ha fet. Contradient el primer consell que et donen, justament, els metges en aquesta era digital, tot el que ha après de la malaltia, ho ha fet, se sincera, navegant per internet.