Els supermercats de diferents zones del nord d'Itàlia, especialment aquelles on el coronavirus ha provocat ja cinc morts i més de 200 infectats, han quedat completament buits i s'han esgotat gairebé tots els sabons desinfectants i les mascaretes protectores.

Tot i que no existeix cap mena de restricció que limiti les apertures dels comerços ni problemes de provisions, tal com va recordar ahir el president del govern italià Giuseppe Conte, els mitjans de comunicació del país fan eco avui dels assalts als supermercats a causa de la histèria col·lectiva que es pateix des que es coneixen els primers casos d'afectats pel Covid-19.

Els assalts a supermercats no s'han produït només a les onze localitats aïllades en les regions de Llombardia i Vèneto, l'epicentre del brot, sinó que s'ha estès a les grans ciutats com Milà.

Fruit de la situació d'alerta, no només ha disminuït considerablement la presència d'aigua, pasta i altres productes de llarga duració, sinó que pràcticament han quedat esgotats en tots els supermercats i farmàcies productes desinfectants com lleixiu, sabons de mans, tovalloletes humides i guants de làtex.

"Estem llestos per fer front a qualsevol necessitat"

Fins i tot els dirigents de una de les cadenes més importants de supermercats a Itàlia es van veure obligats a emetre un comunicat de premsa tranquil·litzador: "Estem llestos per fer front a qualsevol necessitat. Els magatzems estan plens, només es tracta de transportar els productes als prestatges".

D'entre les mesures extraordinàries que s'han pres amb l'objectiu de limitar la difusió a les quatre regions on es presenten casos de coronavirus, s'han tancat col·legis, universitats, museus, cinemes i discoteques, i s'han cancel·lat tots els esdeveniments públics. Malgrat això, el regidor de Benestar Social de la regió de Llombardia, Giulio Gallera, va puntualitzar que els centres comercials i la resta de botigues estaran obertes.

S'han disparat els preus d'alguns productes sanitaris

Això precisament no ha aturat la por i tampoc els casos d'especulació denunciats per les associacions de consumidors que han notificat que s'han disparat els preus d'alguns productes sanitaris, especialment als portals de venda en línia.

"Les mascaretes ara costen 1,80 euros a Internet"

La principal associació de consumidors italiana, Codacons, presentarà avui una denúncia davant la fiscalia de Roma contra l' especulació sobre les llistes de preus que s'estan registrant en els principals comerços en línia.

El seu president, Carlo Rienzi, reclama que per exemple, un gel desinfectant de 80 ml, que normalment es troba en el mercat per uns 3 euros, ara s'està venent a portals digitals per 22,5 euros i que "les mascaretes protectores que abans es venien a menys de 10 cèntims cadascuna, ara costen 1,80 euros a Internet, amb un augment del preu del 1.700%".

 

 Última hora sobre el Coronavirus en directe