Un tros del coet xinès Long March 5B ha impactat contra l'oceà Atlàntic de forma descontrolada en el descens més ràpid que es recorda en dècades d'una peça espacial produïda per l'home.
L'espai, un niu de deixalles
Més de 15.000 objectes creats per l'home sobrevolen l'espai, és conegut com la deixalla, les escombraries que l'home també genera fora del planeta Terra. Pràcticament s'han generat més de 100 tones en 200 explosions des de que l'home va començar a voler conquerir l'espai. L'impacte d'aquest coet xinès és el darrer exemple.
Els fragments van amarar a l'Oceà Atlàntic, l'origen del coet xinès és del passat 5 de maig quan el govern de Xi Jinping, en una fase de proves, el va enlairar sense èxit. Va passar poc més d'una setmana rondant per l'òrbita fins que va tornar a entrar a l'atmosfera i va caure a la costa propera a Mauritània.
Afortunadament, les parts que no es van cremar en el procés de descens no van tocar terra habitada malgrat que tota la trajectòria fins arribar a l'oceà sí va passar per diferents poblacions.
Updated SpaceTrack reentry prediction for CZ-5B core stage: between 1330 UTC and 1730 UTC May 11. Orbit is 139 x 162 km. Potential reentry zones include Australia, USA, Africa, and lots of ocean. pic.twitter.com/0kkNsaHfH1
— Jonathan McDowell (@planet4589) May 11, 2020
Alerta d'impactes espacials
Si el desenllaç hagués estat un altre, hauria posat en perill la vida de centenars de persones. Malgrat les possibilitats mínimes, l'excés d'aquests reiterats accidents fan augmentar la probabilitat. No obstant, els experts recorden que, en contra del que puguem pensar, la superfície no habitada pels humans a la Terra encara és majoritària i, normalment, aquests coets arriben totalment desintegrats.
El darrer exemple el trobem el passat mes d'abril. Un coet rus va caure davant la costa gallega dues setmanes després de sortir a l'espai. Els testimonis de l'impacte asseguren que semblava un estel fugaç més intens i quan va arribar a la Terra ja estava totalment desintegrat.