Els toros de Victoriano del Río​, de Guadalix (Madrid), han corregut aquest dijous el cinquè encierro dels Sanfermines 2019, la seva desena participació en aquest acte en el qual fins ara s'han caracteritzat per curses veloces i netes.

L'encierro ha estat el més llarg i ha durat 2:49 minuts i ha estat molt similar als dels altres dies, molt convencional. S'ha allargat ja a la plaça de manera artificial; amb menys de 2 minuts i 25 segons els toros han arribat a la plaça, però ha costat que entressin els corrals.

Un ferit per asta de toro

Segons les primeres informacions de Creu Roja de Navarra, l'encierro ha deixat cinc persones ferides per diversos cops. Un d'ells ha rebut una cornada per part d'un dels toros; es tracta d'un home de 27 anys de València que haurá de ser operat. El ferit s'ha traslladat a l'hospital de Navarra.

Els toros de Victoriano del Río

Fins a Pamplona han viatjat vuit braus amb pesos que oscil·len entre els 500 i els 605 quilos, sis dels quals han corregut l'encierro i a la tarda seran torejats per Antonio Ferrera, Julián López "El Juli" i Pablo Aguado.

Dels vuit exemplars que han corregut avui, sis són negres, un de torrat i un altre castanyer clar, segons la Policia Foral de Navarra, encarregada de la seva recepció fa dies als corrals del Gas.

Ferit a l'UCI de l'encierro de dimecres

Un nord-americà de 19 anys es troba ingressat a l'UCI a Pamplona ferit de caràcter greu, amb un traumatisme cranioencefàlic, després de córrer l'encierro aquest dimecres, si bé no s'ha conegut fins al migdia perquè ha anat a l'hospital pels seus propis mitjans.

Es tracta de J.K., de Portland (Estats Units), qui segons han confirmat fonts del Govern de Navarra, ha rebut un fort cop al cap, pel que sembla en el tram de l'Estafeta, però després de l'encierro va tornar al seu domicili on resideix aquests dies.

Va ser llavors quan el seu germà va apreciar un comportament estrany que el va fer sobre les 11:50 hores portar-lo al Complex Hospitalari de Navarra en un taxi.

Allà va ser examinat i, segons les mateixes fonts, se li van detectar dues petites hemorràgies cerebrals i un estat general "agitat", davant de la qual cosa el protocol va indicar la seva sedació i ingrés en la Unitat de Cures Intensives, si bé no sembla que corri perill la seva vida, encara que sí que ha estat qualificat el seu estat com a "greu".

Tots els toros per sobre

Javi Muñoz és un veterà dels encierros . El passat 8 de juliol va patir un accident durant l'encierro i tota la manada de Cebada Gago li va passar per sobre. Ho ha explicat en una entrevista a ElCaso.com.