La ciclogènesi explosiva 'Alex' porta un important canvi de temps que afectarà de ple Catalunya.

Què és una ciclogènesi explosiva?

Això passa quan xoquen dues masses d'aire: una de càlida i una altra de freda, la borrasca s'aprofundeix en poca estona i cau la pressió en picat (aquesta vegada caurà uns 24 hPa en 12 hores). Són situacions perilloses perquè porten aiguats i vent huracanat. Atenció perquè es desplomaran les temperatures i nevarà al Pirineu.

Rescateu jaquetes i paraigües

Aquest divendres, arriba l'importantíssim canvi de temps que acabarà portant fred de plena tardor a tot Catalunya. De moment, però, segur que ja sentiu a parlar malament dels homes del temps perquè molta gent diu "on és el fred?". I és que la patacada de les temperatures es notarà, sobretot, a última hora d'aquest divendres i especialment de cara a dissabte. Per tant, rescateu la jaqueta de l'armari perquè el fred arribarà segur!

Lluvia y frío EFE

La ciclogènesis explosiva 'Alex' portarà un ambient de plena tardor amb tempestes, ventades, fred i neu / EFE

Aquest divendres es presenta passat per aigua a tot Catalunya amb tempestes que localment seran molt fortes. Atenció perquè hi pot haver algun ensurt en zones properes a rius o rieres. Ara bé, tampoc no plourà de manera continuada les 24 hores del dia. A la tarda, per exemple, tindrem bones estones de sol a les comarques de Lleida i Tarragona mentre continuaran els xàfecs i les tronades irregulars i intermitents a Barcelona i Girona. Al matí, nevarà al Pirineu per damunt dels 2.400 metres i, a la tarda, la cota baixarà fins els 1.600 metres.

Les temperatures màximes no passaran dels 20 o 22ºC en el millor dels casos. Compte amb les ventades. Al matí el vent de sud-oest ja presentarà ratxes fortes amb temporal marítim. A la tarda, la tramuntana i el mestral apretaran molt fort.

Nieve Pirineo EFE

El primer cap de setmana d'octubre ens portarà una bona nevada al Pirineu / EFE

Dissabte, sol traïdor

Dissabte serà un dia marcat pel fred, el vent fort i les estones de sol. De fet, a moltes comarques ja no hi plourà. De tota manera, no us en refieu perquè encara tindrem aire fred a les capes altes de l'atmosfera i això pot provocar algun ruixat o tempesta sorpresa, sobretot a la meitat nord del país. Nevarà al Pirineu per damunt del 1.500 metres. Ambient força més fred amb temperatures màximes que, en general, oscil·laran entre els 17 i els 20ºC. Només arribaran als 23 o 24ºC a la costa de Barcelona i Tarragona pel vent de ponent. Al Pirineu, el cel continuarà tapat amb temperatures inferiors als 10 o 12ºC al centre del dia.

Mal de cap i mal humor

Diumenge tindrem un temps més agradable perquè, en general, farà sol i no plourà tot i que el cel estarà mig ennuvolat. Nevarà al Pirineu per damunt dels 1.600 metres. Pot caure algun xàfec de curta durada a la resta de la meitat nord del país. En general, però, dominaran les estones de sol.

Llàstima del vent de ponent que continuarà bufant fort. Aquest vent té diverses conseqüències: d'una banda fa que la humitat sigui molt baixa i, per tant, la visibilitat excel·lent amb un cel ben blau. Bon dia pels aficionats a la fotografia. En canvi, serà un mal dia pels que tinguin tendència a patir mal de cap. El vent de ponent provoca mal de cap i també fa que moltes persones estiguin irritables i de mal humor.