La Fiscalia manté la seva petició de presó permanent revisable per a Ana Julia Quezada, l'autora confessa de la mort del nen Gabriel Cruz. La setena sessió de la vista oral del cas Gabriel ha acabat amb l'acusada disculpant-se i amb la seva defensa modificant la seva petició de presó fins als 15 anys en el cas que sigui declarada culpable d'un homicidi dolós. Per la seva part, el Ministeri Públic considera que Quezada va matar el petit perquè era un "obstacle" en la seva relació amb el pare i no veu en la mort l'acarnissament que demandava l'acusació particular.

Conclusions

El judici acabava aquest dimarts amb Fiscalia, acusació particular i defensa elevant les seves conclusions definitives. Les dues primeres mantenien la seva petició de presó permanent revisable mentre que l'advocat de Quezada introduïa els atenuants de confessió, de arravatament i d'actuar sota la influència de drogues, afirmant que va cometre homicidi per imprudència greu (3 anys) o, subsidiàriament, un delicte d'homicidi dolós, castigat amb 15 anys de presó.

Ana Julia Quezada assassina cas Gabriel judici|seny

En intervencions d'aproximadament una hora, cadascuna de les parts personades han defensat davant del jurat popular que jutja Quezada els arguments i proves pels quals ha de ser condemnada. Durant la seva exposició, la fiscal Elena María Fernández i l'advocat dels pares de Gabriel, Francisco Torres, han discrepat en els seus relats de com va morir el petit el 27 de febrer de 2018.

Acarnissament

El ministeri públic sosté que Gabriel va morir en un "acte únic immediat, en una seqüència sense interrupcions" asfixiat per Quezada, i que va actuar quan el nen estava "confiat, innocent, totalment aliè a la intencionalitat d'Ana Julia, una persona de la qual no es podia esperar cap atac, integrada a l'entorn familiar". Ha insistit que no hi va haver "diverses seqüències" com argumenta l'acusació, ni una agonia de 45 o 60 minuts, recalcant que no es pot emprovar l'acarnissament.

Sí que ha destacat que Gabriel "representava un obstacle" per a l'acusada, que va assassinar el nen "primer per eliminar el vincle afectiu entre el pare i el fill, que incomodava els seus plans de relació personal", i sobretot per "eliminar aquest vincle afectiu tan intens que existia entre els pares, la prioritat dels quals era l'interès d'aquest nen, amb dedicació i atenció."

Agonia

L'advocat dels pares, Francisco Torres, ha insistit en el presumpte acarnissament de l'acusada i que va deixar agonitzar el nen durant almenys 45 minuts abans de l'asfíxia. Per aquests fets reclama presó permanent revisable per assassinat, a més tres anys de presó per un delicte de lesions psíquiques a Patricia Ramírez, cinc anys més per un delicte de lesions psíquiques a Ángel Cruz, i sengles penes de dos anys de presó per dos delictes contra la integritat moral.

Ana Julia Quezada assassina cas Gabriel judici|seny

Segons Torres, Quezada es va assegurar que cap familiar no pogués anar al "paratge desèrtic, apartat de tot" en el qual hi havia la finca en la qual va matar Gabriel i que va fomentar una coartada amb altres membres de la família dins del seu "macabre pla". Així, diu que el 27 de febrer de l'any passat, després de descarregar les eines que anava a utilitzar més tard, de forma "inesperada" va colpejar per l'esquena al nen i el va deixar "agonitzar", sense possibilitat de defensar-se, sobretot per la confiança que tenia cap a ella en ser la parella del seu pare.

Perdó

Per la seva part, el lletrat de Quezada, Esteban Hernández Thiel, considera que tot va ser improvisat. En el seu nou escrit considera que es presenten els atenuants de confessió, d'arravatament en el cas de l'homicidi i d'haver actuat sota la influència de drogues si fos declarada culpable dels dos delictes de lesions psíquiques pels quals l'acusa la Fiscalia. Considera a més que els fets són constitutius d'un delicte d'homicidi per imprudència greu pel que demana tres anys de presó, o subsidiàriament d'homicidi dolós, pel qual sol·licita 15 anys de presó.

En l'exercici del dret a l'última paraula, Quezada ha demanat perdó als familiars de Gabriel. "Vull demanar-li perdó també a la meva filla i a tota la meva família, a tothom qui hagi pogut sentir-se malament pel que jo vaig fer. En general a tot Espanya i espero que Déu em perdoni", ha conclòs entre plors.