L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha detectat els dos primers casos de persones afectades per la carn infectada per Listeria (Listeria monocytogenes)Dues de les persones afectades són d’una mateixa família que van consumir carn entatxonada envasada de la mateixa marca causant dels casos a Andalusia. El nombre total d'afectats per listeriosi a Andalusia ascendia a les 20 hores d'ahir, última dada oficial, a 114 malalts, 34 més que el dia anterior. D'aquests malalts, 53 romanen hospitalitzats, 18 d'ells són embarassades i dos són bebès acabats de néixer.

Carn de Sevilla

Els dos primers casos detectats a territori català corresponen a dues persones d’una mateixa família resident a la Catalunya Central, que va rebre la visita d’un altre familiar procedent de Sevilla. Aquest familiar els va portar carn entatxonada envasada de la mateixa marca causant dels casos a Andalusia i totes dues persones la van consumir. Dies després del consum, els dos residents a Catalunya van patir els primers símptomes lleus com diarrees, febre i dolor a les articulacions, dels quals ja estan recuperats. No obstant això, el familiar que va dur la carn a Catalunya va haver d’ingressar a un hospital a Sevilla —i encara hi continua— un cop va retornar a Andalusia.

Primera víctima mortal

Els dos casos de la Catalunya Central estan ara en fase de sospita clínica d’infecció i en els propers dies es confirmaran o es descartaran, en funció del que concloguin els resultats de les analítiques pertinents efectuades. Aquest dimarts al matí, una àvia de 90 anys s'ha convertit en la primera víctima mortal del brot de listeriosi detectat a Andalusia, segons ha confirmat José Miguel Cisneros, el director de la unitat d'infecciosos de l'Hospital Virgen de la Rosada.

Retirada dels lots

Segons ha informat l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), les autoritats sanitàries andaluses ja han procedit a la retirada de tots els lots de carn entatxonada de la marca La Mechá, fabricada per l’empresa sevillana MAGRUDIS SL, associada al brot d’Andalusia. D’acord amb la informació rebuda, el producte i els lots afectats són tots els productes amb carn entatxonada d'aquesta marca fabricats des del mes de maig, atès que la data de caducitat és de 3 mesos.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha comprovat que a Catalunya no s’ha distribuït cap lot del producte afectat. Tanmateix, es recomana a les persones que hagin viatjat a Andalusia, que hagin consumit el producte indicat anteriorment i que tinguin alguna simptomatologia, que vagin al seu centre d’atenció primària de referència.