Cambres a les aules, els despatxos i altres espais d'escoles i altres llocs destinats a nens; tot, per intentar frenar l'augment d'abusos sexuals a menors. És la proposta de la Fiscalia davant de l'alarmant augment d'aquest tipus de delictes: el 2018, es van registrar un 43% més de casos que l'any anterior.

52 denúncies cada dia

Les xifres dels delictes contra la llibertat sexual són "especialment preocupants", segons la memòria anual de la Fiscalia presentada aquest dilluns. L'any passat es van presentar 18.986 denúncies, 52 cada dia. D'aquestes, es van obrir més de 6.000 procediments per agressions sexuals.

La fiscalia alerta que un gran nombre de víctimes d'aquests delictes són menors d'edat, i la majoria es duen a terme per persones properes a ells: entorns familiars, educatius o de temps lliure, especialment. Segons els escrits de qualificació presentats per la fiscalia, l'any passat hi va haver 792 abusos sexuals i 166 violacions a menors, a més de centenars de casos de pornografia infantil, assetjament, corrupció de menors i exhibicionisme.

Cambres per prevenir delictes

La dificultat d'aquests casos és doble: primer, per la sensació de vergonya que porta a molts de menors a no revelar que han estat víctima d'aquests delictes. L'altra, i en part derivada d'aquesta, és la falta de proves: el temps que passa fins que es decideixen a denunciar és clau perquè es perdin proves.

Per això, una de les propostes que fa la fiscalia al seu informe anual és la instal·lació de càmeres de vídeo en espais com despatxos o aules amb un triple efecte: evitar que es cometin aquests actes, poder parar-los abans que vagin a més i identificar els possibles autors. També, per descomptat, evitaria la presentació de falses denúncies.

Més agressors menors i més violacions en grup

D'altra banda, la fiscalia també alerta d'algunes tendències perilloses pel que respecta als delictes sexuals contra menors: concretament, l'augment d'abusos i agressions sexuals comesos per altres de menors, i, de manera especial, per menors de 14 anys – inimputables. També es destaca l'augment de casos semblants a la Manada: violacions en grup on els agressors també són menors.