La Guàrdia Civil de Cadis ha detingut una parella de presumptes cuidadors que mantenien ancians tancats en una "casa dels horrors", drogats i alimentats mitjançant sondes mentre ells s'apropiaven dels seus béns.

En la denominada operació TEYDEA, a més de la parella, han estat detingudes unes altres quatre persones i investigades unes altres nou, dins d'un entramat que s'hauria apropiat en poc temps de més d'1.800.000 euros de cinc de les seves víctimes, segons ha informat la Guàrdia Civil.

L'operació ha permès rescatar amb vida una anciana holandesa i un ancià alemany que els detinguts, una parella de nacionalitat germanocubana, mantenien tancats, drogats i alimentats mitjançant sondes nasogàstriques.

María Babes

La policia no ha arribat "per desgràcia" a temps de rescatar amb vida una altra de les seves víctimes, María Babes, una anciana alemanya de 101 anys la recerca de la qual ha permès descobrir les activitats criminals d'aquesta parella. Les investigacions es van iniciar quan la Guàrdia Civil de Cadis va rebre una sol·licitud de col·laboració internacional, procedent de la policia alemanya de Frankfurt am Main, que demanava la localització de Babes. No es tenien notícies d'ella des que s'havia traslladat des de Tenerife, on residia sola, a la província de Cadis.

Les investigadors van localitzar la María en una residència de la tercera edat de la localitat de Chiclana de la Frontera, a Cadis. Allà havia ingressat després de passar per diversos hospitals, a causa d'una situació greu de salut. Els informes mèdics van alarmar els investigadors perquè presumien una possible negligència en les cures de la dona per part dels seus cuidadors.

Hereus

Quan els agents van estudiar la situació econòmica de l'anciana, van saltar totes les alarmes. El saldo de la dona havia passat de més de 162.000 euros l'octubre de l'any passat, a 300 a mitjans de desembre i havia venut la seva casa a Tenerife sense rebre cap euro. Tot això havia passat des que havia conegut a Tenerife una parella de cuidadors que "fent gala d'un destacat poder de seducció" es van guanyar la confiança de la dona, que comptava amb propietats immobiliàries i "una suculenta" pensió. Els cuidadors la van convèncer per traslladar-la a Cadis, per controlar-la millor.

Quan els agents la van localitzar en la residència d'ancians de Chiclana, la María va poder explicar-los com l'havien mantingut tancada i lligada de mans diversos mesos en un xalet llogat. Els guàrdies civils van descobrir que, mentre estava ingressada en estat greu en un hospital, havia participat en dos protocols notarials, en el que primer atorgava un poder absolut a favor dels seus cuidadors i en un altre els nomenava els seus hereus.

Mort sospitosa

Els cuidadors van convèncer la dona perquè abandonés amb ells l'hospital i cinc hores després de la seva sortida del centre, la dona moria mentre anava en un turisme amb ells, sense testimonis. Els investigadors han destacat l'estranyesa de la mort ja que la dona aquell mateix matí apareixia en un vídeo en perfecte estat de salut tocant la pandereta en un esmorzar nadalenc del centre. La parella va aconseguir una incineració urgent del cos, de manera que no hi ha hagut opció a practicar autòpsia.

Durant la detenció i registre del xalet de la parella, els agents van descobrir també que tenien llogat un altre xalet pròxim, en el que van trobar una anciana holandesa i un ancià alemany amarrats i en pèssimes condicions higiènic sanitàries. La investigació policial va determinar que la parella va tenir quatre altres víctimes, que haurien mort de manera sorprenent, un cop aquests aconseguien tot el seu capital.

Els diners es blanquejaven a través de diversos canals, entre ells amb la construcció d'un complex turístic a la platja d'El Palmar amb documentació falsificada per la resta dels investigats i finançat mitjançant la creació d'una empresa creada amb persones interposades.