El cadàver d'un sense sostre porta vuit dies en una nevera del mortuori de l'hospital La Paz de Madrid en espera de rebre sepultura, segons ha denunciat l'ONG Bokatas, que critica a l'Empresa Municipal de Serveis Funeraris per "no voler fer-se càrrec" de l'enterrament i demana "humanitat amb les persones sense llar".

L'home va morir el passat 30 d'octubre i l'hospital, coneixent el cas, ha posat en marxa a través de les treballadors socials els mecanismes per demanar a l'Empresa Municipal que l'enterri, segons han confirmat fonts de La Paz.

"No volen fer-se càrrec de l'enterrament"

Des de l'associació Bokatas expliquen que l'indigent, que va arribar a Espanya fa uns deu anys i tenia NIE, "portava dos anys vivint en una pensió del Samur Social", per la qual cosa estava integrat a la xarxa municipal per a persones sense llar, segons explica la seva presidenta, Esperanza Vera. En un comunicat, l'ONG assegura que "l'Empresa Municipal de Serveis Funeraris no vol fer-se càrrec" de donar-li una sepultura digna.

"L'associació va contactar amb el Manuel l'any 2011 quan es va quedar al carrer després de perdre la feina i d'una ruptura familiar"

Fa menys d'un mes, Manuel (nom fictici) va ingressar a La Paz amb un problema de fetge terminal. "Avui fa exactament vuit dies que va morir i el seu cos continua en una nevera de l'hospital perquè ningú no es fa càrrec de la situació. És això una mort digna?", es pregunta Vora. Els voluntaris de l'associació, que fan rutes per la ciutat repartint entrepans als indigents, van contactar amb el Manuel l'any 2011 quan es va quedar al carrer després de "perdre la feina i d'una ruptura familiar"

L'any 2013 va ser ingressat després de patir una tuberculosi i en ser donat d'alta va entrar en un centre de la xarxa municipal de persones sense llar. A mitjans del passat mes d'octubre va ser acompanyat pel Samur Social a La Paz on va quedar ingressat, segons afirma l'ONG.

"Falta un certificat dels familiars"

Els voluntaris de Bokatas que el visitaven cada dia van ser informats que el seu fetge havia deixat de funcionar, causant-li la mort el passat dia 30 d'octubre. Segons l'associació, "el Samur Social i Treball Social de La Paz van preparar tota la documentació per procedir a l'enterrament per part de l'Empresa Municipal de Serveis Funeraris (EMSF) l'endemà". Tanmateix, el dia 31, l'EMSF "va arribar a l'hospital i va dir que no s'emportava el cos perquè faltava un certificat dels familiars".

"No se'n fan càrrec si hi ha familiars encara que es desconegui el seu parador"

Els dies posteriors, Bokatas es va mobilitzar davant del Samur Social, assegurant que "estan tots els papers presentats i que és la primera vegada que es troben amb una situació com aquesta". 

Mentrestant, des de Treball Social de La Paz "remeten un certificat corroborant que Manuel no tenia contacte amb els seus germans des de fa més de vuit anys", però l'EMSF reitera que "ells se'n fan càrrec si hi ha familiars", encara que es desconegui el seu parador, continua l'associació. "Mentrestant, el cos de Manuel segueix a la nevera de La Paz. L'Associació Bokatas reclama humanitat amb les persones sense llar".