La Federació Andalusa de Caça (FAC) ha denunciat a Adif davant la Fiscalia Provincial de Jaén per sepultar centenars de conills tapant amb ciment els caus que construeixen en els talussos de les vies ferroviàries que comuniquen l'estació de Vadollano amb la de Linares-Baeza.

La FAC va presentar la denúncia a última hora del divendres. Segons els caçadors, ja havien denunciat públicament aquestes pràctiques i no van rebre resposta per part de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif).

Atemptat contra el medi ambient i contra espècies protegides

Diversos caçadors de Jaén van donar veu d'alarma d'aquestes pràctiques d'Adif, que segons ells suposen una amenaça contra diverses espècies protegides i, a més, afecta negativament el medi ambient.

Des d'aquesta federació asseguren que traslladaran al Defensor del Poble Andalús i el Servei de Protecció a la Natura (Seprona) la seva denúncia. La seva intenció és acabar amb aquesta pràctica, que mata de gana i set centenars de conills perquè no poden sortir dels seus caus.

Ofereixen alternatives

"Entenem que és necessari controlar la plaga de conills en determinades zones per evitar problemes de seguretat a les vies del tren. Però això no justifica l'extermini quan hi ha altres solucions", assegura José María Mancheño, president de la FAC.

En aquest sentit, els caçadors estan disposats a ajudar, de franc, en el control extraient els conills vius i portant-los a zones on puguin servir d'aliment a altres espècies, moltes de les quals estan protegides.

Una història que es repeteix

Segons la FAC, l'any 2011 ja van denunciar accions similars d'Adif a les vies de l'AVE de Màlaga i Sevilla. En aquell cas, la Conselleria del Medi Ambient de la Junta d'Andalusia va obrir un expedient sancionador contra l'organisme.