Si la ciutat de Wuhan s'ha determinat com el punt d'origen del coronavirus, ara a la Xina s'ha registrat el brot d'una altra malaltia contagiosa: la brucel·losi. Més de 6.000 persones de la província de Gansu ja han donat positiu per aquest bacteri que va sortir per accident d'una planta de vacunes fa més d'un any.  Com  a norma general, la malaltia es transmet a través del contacte de les persones amb animals infectats. Els símptomes que produeix són similars al d'una grip, amb febre i mal de cap, que en alguns casos poden ser crònics.

El brot de brucel·losi té el seu origen en un laboratori de vacunes

El govern xinès ha realitzat proves a 55.725 persones a la ciutat de la de Lanzhou, a la província xinesa de Gansu, i 6.620 han donat positiu. La xifra de nous contagis suposa un gran salt respecte a les dades que es van registrar fins al 14 de setembre, quan la xifra era de 3.245, segons indica l'informe estatal Global Times.

Lanzhou (China) / Wikimedia Commons

El brot de brucel·losi ha afectat la ciutat de Lanzhou i ja supera els 6.000 casos en tota la província de Gansu / Wikimedia Commons

La comissió de salut d'aquesta ciutat xinesa, després de realitzar una investigació oficial, ha determinat que el brot de brucel·losi té el seu origen en la planta de vacunes d'una empresa biofarmacèutica propietat de China Animal Husbandry Industry. Aquesta planta va utilitzar desinfectants per fabricar vacunes contra aquest bacteri, que es va escapar en el gas residual.

El gas contaminat va formar aerosols que el vent va traslladar fins a l'Institut d'Investigació Veterinària de Lanzhou, que va registrar el brot per primer cop al setembre de l'any passat. Des de llavors, els contagis per brucel·losi han anat creixent fins a superar les 6.600 persones. Aquesta progressió ha fet que les autoritats xineses hagin previst seguir fent proves a tota la població de la zona.

La brucel·losi es contagia a través dels animals infectats

La brucel·losi és una malaltia coneguda des de fa anys, un fet que contrasta amb el gran desconeixement que s'ha tingut amb l'aparició de la Covid-19. El més habitual és que el contagi a les persones sigui a través dels animals infectats (zoonosis), ja sigui a partir del contacte directe o bé al menjar o veure productes d'aquests animals. El contagi també pot produir-se en respirar agents contagiosos. És per això que els professionals que treballen amb animals són els més exposats al bacteri.

vacas

La brucel·losi passa a les persones a través del contacte amb animals infectats o bé menjant els productes derivats / Arxiu 

El tractament pot allargar-se fins a dotze setmanes

El període d'incubació de la brucel·losi va dels cinc als 60 dies. En la majoria de casos els símptomes són molt lleus, cosa que fa difícil de mesurar el seu diagnòstic. El tractament més habitual de la malaltia inclou una combinació d'antibiòtics, i en els casos més intensos la medicació pot allargar fins a 12 setmanes. Una anàlisi de sang determina si el tractament ha donat resultat.