Quan encara ens trobem en plena pandèmia de coronavirus, un brot d’una altra malaltia greu alerta les autoritats sanitàries i la població. Parlem de la meningitis vírica, a causa de la qual hi ha setze persones hospitalitzades a Sevilla, cinc d’elles a la Unitat de Cures Intensives.

Prop d'una vintena de casos

La Junta d’Andalusia ha emès un comunicat en què informa que fins ara s’han detectat un total de divuit casos de meningitis vírica, tots ells localitzats a la zona de la Puebla i Coria del Río, als aiguamolls del Guadalquivir. Del total de casos, hi ha setze persones a qui ha calgut ingressar a l’hospital, i cinc d’elles es troben a l’UCI.

Marismas del Gudalquivir

La zona on s'han detectat tots els casos de meningitis vírica és als aiguamolls del Guadalquivir, concretament a les poblacions de Coria i Puebla del Río

La direcció general de Salut Pública de la Junta d’Andalusia ha assegurat que ja s'han enviat al laboratori les mostres agafades de les zones on resideixen els afectats per determinar l'origen i mitjà de transmissió de la malaltia, tot i que se sospita que s'hagi estès a causa de la picada dels mosquits.

Transmissió per la picada de mosquit

Les primeres anàlisis han donat negatiu per als principals bacteris i virus, així com per a la temuda Febre del Nil, una malaltia que transmet una espècie de mosquit, l’Aedes japonicus, i que en segons quins casos pot ser mortal. Aquesta nova espècie és originària del Japó, però ja s’ha estès pel continent europeu i ha arribat a la Península Ibèrica. De fet, l’ADEPAP alertava la setmana passada que en els pròxims mesos podia arribar a Catalunya.

Coria del Río

Coria y Puebla del Río són les zones on s'han detectat els 18 casos de meningitis vírica, hi ha 16 persones ingressades, cinc d'elles a l'UCI

Investigació i recomanacions a la població

De moment, es mantenen a l'espera de rebre la resta de resultats. A banda de les anàlisis, la conselleria de Salut andalusa ha explicat que s’estan fent enquestes epidemiològiques per detectar quins vincles hi ha entre els pacients ingressats.

Mentrestant, la conselleria ha donat una sèrie de recomanacions a la població de la zona afectada i on viuen unes 42.000 persones. Entre aquestes hi ha l'ús de mosquiteres a les finestres i portes de les cases, no sortir a primera hora del matí, tampoc al vespre o espolsar sovint la roba, entre d’altres.