Tot just ens recuperem dels estralls que ha generat la borrasca Filomena -seguida del pas precoç de la borrasca Gaetán-, quan n'arriba una altra. Aquest cop es tracta de la borrasca atlàntica Hortensia, que deixarà pluges generalitzades, temporal marítim i vent molt fort amb ratxes de 100 quilòmetres per hora durant les pròximes hores. Les ratxes de vent s'intensificaran i 12 comunitats -inclosa Catalunya- ja estan en alerta taronja. 

La borrasca Hortensia portarà ratxes de vent de 100 km/h

Des d'aquesta nit i fins demà, alerta pel vent a Catalunya. De fet, Protecció Civil de la Generalitat ja ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya (VENTCAT) per les fortes ventades que s'apropen, sobretot al prelitoral central del territori català. Barcelona i Tarragona, les províncies més afectades.

Segons el Meteocat, el nou front atlàntic provocarà ratxes pròximes als 100 km/h, especialment a les comarques del Baix Llobregat, Anoia i Alt Penedès i, amb menor intensitat, a altres comarques de Barcelona i Tarragona. 

Per això, Protecció demana molta precaució en els desplaçaments -que caldrà evitar-los si no són imprescindibles- i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. Sobretot, "en el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs o elements similars que poden caure per l'efecte del vent", han difós.

Molt vent i un temporal marítim advers

A més dels avisos pel fort vent, la borrasca Hortensia també ha provocat una prealerta del pla PROCICAT, aquest cop pel perillós onatge durant divendres a tot el litoral, on les onades podran arribar als 3 metres d'alçada.  

Durant tot el dia, hi haurà mar de fons de component sud. Al final del dia, el llindar d'avís es podrà superar al cap de Begur i al cap de Creus, on hi haurà mar creuada.

Alerta pel fort vent durant la nova borrasca / EFE

Alerta pel fort vent durant la nova borrasca / EFE

De nou, Protecció Civil alerta dels perills d'apropar-se a la costa i recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i qualsevol activitat que es realitzi a prop de la platja. 

El temporal es farà notar a tota Espanya

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la Hortensia es farà notar a partir d'aquesta nit. El més significatiu de la borrasca: "la intensificació i la generalització", ja que afectarà gairebé tot Espanya. Per això, a 12 comunitats s'activarà l'alerta taronja: Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Aragó, La Rioja, Cantàbria, Galícia, Andalusia, Múrcia, Extremadura, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

Segons l'Aemet, la Hortensia provocarà onades de 5 metres en tot el litoral de la façana cantàbrica. A Galícia, de 7 metres. 

Increment de les temperatures i neu als Pirineus

Pel que fa a les temperatures, des de l'Aemet assenyalen que, malgrat que les temperatures diürnes pujaran de manera "notable i generalitzada" a tot Espanya, a les zones del sud-oest peninsular s'esperen pocs canvis i seguiran amb un fred contundent. Aquest increment, combinat amb les precipitacions que portarà la borrasca, provocarà que la neu es desfaci i hi hagi grans acumulacions d'aigua a les ciutats encara afectades per les nevades, com Madrid.

A més, s'esperen gelades i nevades a cotes superiors als 1000 metres als Pirineus.  

San Climent de Taüll / Pixabay

S'esperen nevades als Pirineus / Pixabay

Bateria de borrasques a la vista

Hortensia, la setena borrasca amb gran impacte de la temporada 2020-2021 i la tercera de 2021, després de Filomena i Gaetán, es desplaça amb molta rapidesa d'oest a est.

I un temporal similar continuarà durant el cap de setmana. El dissabte, tot i que la Hortensia abandonarà la península, una altra borrasca, encara sense nom, ocuparà el seu lloc amb pluges al vessant atlàntic i ocasionalment a l'àrea mediterrània, més persistents a Galícia i al sud dels sistemes muntanyencs. Per això, de nou, l'Aemet alerta: ens trobem immersos en un temporal atlàntic en el qual se succeiran, al menys fins dimarts que ve, diverses borrasques associades a una intensa corrent que circula a nivells alts de l'atmosfera fins latituds properes a les nostres.