Aquest cap de setmana presencia la nevada històrica que la borrasca Filomena ha deixat arreu del país. Les zones més afectades i a cotes més baixes han estat les comarques del sud de Tarragona i l'interior de Lleida, arribant a la capital del Segrià.

Nevada històrica

La neu a cotes tan baixes és un fenomen inusual al territori català i durant la matinada, la neu ha enfarinat multitud de poblacions. Localitats del Priorat i Segrià s'han llevat amb vistes totalment emblanquides i al sud de Barcelona, al Baix Llobregat, els més matinadors han pogut gaudir dels primers flocs de neu de l'any.

A Pradell de la Teixeta, amb una cota de poc més de 400 metres, els carrers han aparegut així aquest matí. La neu ha agafat i pot durar tota la jornada.

Nieve Priorat 2021/  Carolina Monreal

Pradell de la Teixeta, Priorat / Carolina Monreal

Una nevada prevista per aquest cap de setmana amb l'arribada de la borrasca Filomena al país.

Nieve Priorat 2021 / Carolina Monreal

Neu a Pradell de la Teixeta, Priorat / Carolina Monreal

La neu ha cobert, tal com es preveia, el terç sud de Catalunya: les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent, Selva i Osona han estat les més afectades, amb gruixos de més de 10 centímetres.

Nieve Lleida 2021 / Cel Miranda

Neu a Lleida, capital del Segrià / Cel Miranda

Al Segrià, patis, carrers, cotxes aparcats i parcs s'han llevat plens de neu en una jornada marcada per alertes de Protecció Civil per neu, vent i fortes onades.

Nieve Lleida 2021 / Cel Miranda

Neu a la capital del Segrià / Cel Miranda

Els habitants de la capital del Segrià han pogut captar imatges pròpies de zones de muntanya, amb neu que ha agafat i gruixos de més de 5 centímetres.

Nieve Lleida 2021  Rosa P.

Neu a Lleida / Rosa.P.

Fins i tot el Camp d'Esports de Lleida ha quedat emblanquit.

També parcs han quedat coberts i els gossos gaudeixen d'aquest clima inusual.

Alerta màxima i impactants imatges

Des d'aquesta matinada l'alerta màxima per neu ha estat activada. Les comarques del terç sud de Catalunya i el nord-est han acumulat gruixos d'entre 5 centímetres a cotes de menys de 100 metres -gairebé de zero- fins a 30 centímetres a zones d'interior amb cotes per sobre dels 400 metres.

Nieve Priorat 2021 / Carolina Monreal

Un pati de Pradell de la Teixeta ha aparegut així aquest matí / Carolina Monreal

També a Ribera de l'Ebre, a Tivissa, s'han captat imatges de la nevada històrica que ha deixat la Filomena.

A Sorribes de la Vansa, a l'Alt Urgell, s'han fet fotografies dignes de postal.

Nieve Sorribes de la Vansa / Rafa de Cal Sastre

Sorribes de la Vansa / Rafa de Cal Sastre

Els reports de neu es donen a qualsevol cota a l'interior i a la costa, la cota de neu volta els 300 metres. Al litoral, les precipitacions són en forma de pluja i es preveuen així durant tota la jornada d'avui i part de la de demà.

Els gruixos de neu que s'han registrat aquest matí van des dels 5 centímetres de Lleida fins als 30 d'Arnes, a la Terra Alta, passant per intervals d'entre 10 i 20 al Priorat. 

També de la Terra Alta arriba aquest vídeo de les màquines llevaneus operant a Gandesa.

S'han apreciat flocs de neu a la costa de Palafrugell i a les platges del sud del país.