La batalla judicial entorn del manteniment amb vida del tetraplègic francès Vincent Lambert ha fet aquest divendres un nou gir, que pot ser definitiu, amb la decisió del Tribunal Suprem de tancar per complet la possibilitat de nous recursos.

El Tribunal Suprem declara incompetent el d'Apel·lació i autoritza la desconnexió

 

Amb el seu dictamen, la màxima instància judicial de França ha declarat incompetent el Tribunal d'Apel·lació, que va frenar aquest procés el passat 20 de maig, hores després que l'hospital de Reims iniciés el protocol per aturar la seva alimentació i hidratació artificials.

"Ja no hi ha més recursos possibles", ha dit satisfet davant de la premsa l'advocat de l'esposa de Lambert, Patrice Spinosi, després d'unadecisió que de forma indirecta autoritza que els metges parin les cures a Lambert, un antic infermer de 42 anys.

Dos bàndols clars: el dels pares i el de la seva dona

Aquesta batalla legal s'ha convertit en un símbol entorn del qual s'articula el debat sobre la mort digna a França i manté enfrontada la seva família en dos bàndols: el dels pares, fervents catòlics que lluiten perquè continuï connectat, i el de la seva dona i tutora legal, Rachel Lambert, contrària a l'acarnissament terapèutic.

La dona de Lambert és contrària a l'acarnissament terapèutic

 

La falta de testament vital és l'origen d'un enfrontament que no ha cessat amb el dictamen del Suprem. La defensa dels pares, en aquesta línia, ha amenaçat aquest divendres de denunciar el doctor de Lambert, Vincent Sánchez, per "assassinat amb premeditació" en cas que activi el "procés de mort".

I no ha descartat tampoc mesures penals contra els ministres implicats si el Govern no respecta la decisió del Comitè de l'ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat, que ha sol·licitat a l'Estat velar perquè no sigui desconnectat i poder revisar el fons del cas, cosa que pot prolongar-se mesos.

En estat vegetatiu des del 2014

Lambert va patir un accident de trànsit el 2008 que el va deixar tetraplègic i totalment dependent. El 2011, els metges van descartar tota possibilitat de millora, i el 2014 el seu estat va ser qualificat de vegetatiu.

Lambert va tenir un accident el 2008 que el va deixar tetraplègic

 

En aquest temps, l'hospital ha obtingut tres vegades l'autorització per cessar el tractament, però no va poder aplicar-la per l'acció judicial dels pares. L'última va ser el maig passat, quan van recórrer amb urgència al Tribunal d'Apel·lació després que l'equip mèdic, amb el suport del Tribunal Europeu de Drets Humans i pel Consell d'Estat -la màxima instància de la justícia administrativa francesa- procedís a aturar la seva alimentació i hidratació.

Finalitzada sobre el paper la lluita judicial a França, els pares, no obstant això, no donen per acabat un combat que consideren "evidentment polític" i en el qual recriminen a les autoritats no haver defensat el feble davant el fort.