Aitor García, un jove de 24 anys, va morir després que un metge del Summa 112 de la Comunitat de Madrid li negués l'ajuda i li pengés el telèfon.

Els fets van passar el gener de 2018, a Navalcarnero (Madrid). La mare del jove, Carmen Ruiz, va trucar a emergències perquè el seu fill s'estava ofegant. Ell va acabar morint als seus braços.

Un àudio esgarrifós

El diari El Mundo ha tingut accés a l'àudio complet de la conversa. El metge, a l'altre cantó de la línia, li demana a la mare que "li passi al seu fill al telèfon". La Carmen, esverada i desesperada, li respon: "Però és que s'està ofegant! ¿No li dic que s'està ofegant?".

Mentre això passa, l'Aitor intentava comunicar-se: "M'ofeg... No puc..." diu, com pot.

"Jo crec que va tocat"

Finalment, el metge acaba despatxant la dona, que té el seu fill entre els braços perdent la vida. "Senyora, el seu fill no té res. Respira perfectament", li diu. I encara s'atreveix a suggerir que s'ha "pres alguna cosa" i que creu que "va tocat".

Poc després l'Aitor perd el coneixement, entra en parada cardiorespiratòria i es comença a morir.

Mort als braços de la mare

La Carmen va trucar 4 vegades al 112 fins que es van activar tots els protocols. Finalment, 23 minuts després, va arribar una UVI mòbil a la seva casa.

Els metges van fer tard, perquè l'Aitor ja se n'havia anat: va entrar en mort cerebral. Quatre dies després va acabar morint per la falta de reg sanguini durant el temps que va tardar l'ambulància en arribar a la seva casa.

El Summa 112 no assumeix la responsabilitat

La Comunitat de Madrid (de qui depèn el Summa 112) insisteix que es va fer tot correctament i es van seguir tots els protocols. A més, la inspecció mèdica que van demanar els pares ha donat la raó a aquesta versió.

Els pares d'Aitor han denunciat la Comunitat i han reclamat 175.000 euros d'indemnització. Tot i això, asseguren que "no volen els diners. Només volen que canviïn els protocols, i que no torni a passar aquest cas". Asseguren, destrossats, que al seu Aitor "ja no els hi torna ningú".