Els motius que van portar Gökmen Tanis a empunyar una pistola i disparar a discreció aquest dilluns a la plaça 24 d'octubre del barri de Lombok de Utrecht són encara un misteri. La principal hipòtesi amb què treballa la policia és que aquest turc de 37 anys va perpetrar un atemptat terrorista, que es va saldar amb tres morts i cinc ferits. Tanmateix, tal com assenyalava ahir el primer ministre, Mark Rutte, no es poden excloure altres motivacions com la revenja.

Les autoritats sospesen la possibilitat de què es tracti d'un "crim d'honor", és a dir, que el mòbil del detingut sigui la seva relació amb una de les víctimes. Segons el relat de diversos testimonis a la policia, l'autor del tiroteig "semblava tenir fixació amb una persona" que viatjava al tramvia amb ell. "Es va enfadar amb els que van intentar ajudar a aquesta dona", que ja estava ferida per trets, han explicat aquests passatgers. Aquesta misteriosa víctima podria ser la cunyada del tirador, segons apunten alguns mitjans locals.

L'entorn de Tanis el defineix com una persona inestable, amb constants canvis de conducta respecte a la religió musulmana, recull el diari holandès AD. El principal sospitós s'havia dedicat durant molt temps al tràfic de drogues i té un llarg historial d'antecedents per homicidi frustrat, violació, robatori i conducció en estat d'embriaguesa. Precisament, fa només dues setmanes, el tirador va haver de presentar-se davant d'un jutge per violar diverses vegades, agredir i amenaçar la seva exnòvia durant l'estiu de 2017.

Els investigadors, tanmateix, no poden descartar la motivació terrorista per les característiques de l'atac i per la vinculació del germà menor de Tanis -també detingut- amb col·lectius que promulguen idees extremistes. Els serveis d'intel·ligència ja tenien fitxat anteriorment el germà del tirador per la seva relació i activitat en alguns moviments salafistes. Segons els serveis secrets holandesos, l'home va lluitar a Txetxènia amb un grup gihadista fa uns anys i ha compartit a les xarxes socials alguns textos en els que titlla de "maleïts" a demòcrates i ateus.

​La detenció del jove turc es va produir en una batuda al carrer Oudenoord, a escassos 5 quilòmetres del lloc de l'atemptat. La policia sospita que Tanis podria haver fugit abans de ser detingut en un Renault Clio de color vermell robat abans del tiroteig i que després de l'atemptat ha estat trobat al carrer Tichelaarslaan.