La policia ha detingut a Gökmen Tanis, el principal sospitós del tiroteig d'aquest matí a Utrecht (Holanda) que ha causat almenys tres morts i cinc ferits, ha informat l'alcalde de la ciutat, Van Zanen, en una roda de premsa. Després de la detenció, la hipòtesis de la policia que es tracta d'un atemptat terrorista és manté. "Seguim sense poder excloure-ho. Desconeixem els motius", ha dit el primer ministre, Mark Rutte, també en roda de premsa. 

L'atemptat s'ha produït a tres quarts d'onze del matí a la plaça 24 d'octubre del barri de Lombok, quan un home ha obert foc contra els passatgers d'un tramvia que es dirigia a l'estació central de la ciutat i després s'ha fugat.  La policia havia difós la imatge del sospitós per xarxes socials, alertant als ciutadans i fent una crida de que avisessin a la policia si el veien.  

Possible "crim d'honor"

L'altra hipòtesi que tenen les autoritats ara mateix és que es tracti d'un "crim d'honor" i que el possible mòbil de l'atemptat sigui la relació de l'arrestat amb una de les víctimes. Segons el relat de diversos testimonis a la policia recollits per EFE, l'autor del tiroteig "semblava tenir fixació amb una persona" que viatjava en el tramvia amb ell. "Es va enfadar amb els que van intentar ajudar aquesta dona", que ja estava ferida per trets, segons han explicat aquest testimonis.

Motius i circumstancies 

Després que l'alcalde confirmés la detenció, el primer ministre Rutte ha comparegut davant els mitjans junt al ministre de Justícia holandès, Ferdinand Grapperhaus. "La investigació es centra en veure què ha passat exactament per conèixer de manera neutral el motiu i les circumstàncies", ha afegit Grapperhaus, insistint en la idea de que encara no es pot confirmar que la motivació del agressor fos terrorista.

La detenció de Tanis s'ha produït a una batuda al carrer Oudenoord, a 4,7 quilòmetres d'on s'ha produït l'atemptat. L'autor havia fugit amb un Renault Clio de color vermell que havia sigut robat abans del atemptat i que la policia ha trobat després al carrer Tichelaarslaan. El sospitós ja detingut va declarar fa dues setmanes davant un tribunal per violació, segons una televisió holandesa.

Només un atacant

Després d'anunciar la detenció, el nivell d'alerta antiterrorista ha baixat de cinc a quatre, segons ha anunciat el cap del Servei Antiterrorista holandès, Pieter-Jaap Aalbersberg. "El motiu: detenció del principal sospitós del tiroteig", ha confirmat Aalbersberg a través d'un missatge des del seu compte de Twitter.

Alguns testimonis han assenyalat a mitjans locals que hi havia més d'una persona implicada en el tiroteig, malgrat que la policia només ha confirma un atacant. 

Quan s'ha produït el atemptat, les autoritats holandeses havien elevat el nivell d'alerta al màxim (nivell cinc) i les escoles han tancat les portes.

Tiroteo Utrecht Holanda

Els equips d'emergències desplegats a la zona ja han tret tots els ferits de l'interior del comboi i els han traslladat als centres hospitalaris més propers.

El primer ministre holandès, Mark Rutte, havia cancel·lat una reunió que tenia prevista amb els partits de coalició amb els que forma Govern. "La nostra solidaritat i afecte amb les víctimes i amb tota la societat holandesa", ha destacat. 

No hi ha constancia de que hi hagi ciutadans espanyols entre les víctimes
 

El ministre espanyol d'Assumptes Exteriors i Cooperació, Josep Borrell, ha afirmat que "de moment", no té constancia de que hi hagi ciutadans espanyols entre les víctimes. 

Els rei Guillem Alexandre i la reina Màxima d'Holanda han condemnat els "actes de violència completament inacceptables" d'Utrecht. "Mantinguem-nos units i unim-nos per una societat en la qual les persones puguin sentir-se segures i en la qual prevalguin la llibertat i la tolerància", han subratllat els monarques.