Brenton Tarrant, un australià de 28 anys, ha estat identificat com el presumpte autor dels tirotejos a dues mesquites a Nova Zelanda. "Puc confirmar que la persona que ha estat posada sota custòdia és un ciutadà nascut a Austràlia", ha dit el primer ministre australià, Scott Morrison.

Tarrant, que ha gravat l'atac, va deixar un escrit de 74 pàgines amb clar contingut racista en què explica qui era ell i on justifica l'atac. "Només sóc un home blanc comú, d'una família normal que ha decidit dur a terme una acció per assegurar el futur de la seva gent", ha escrit en una pàgina web abans de l'atac.

armilla

Armilla antibales utilitzada per l'atacant. Twitter.

En aquest escrit, Tarrant diu ser escocès, irlandès i anglès, que es va mudar a Nova Zelanda temporalment per entrenar, i que després es va quedar allà perquè havia decidit dur a terme l'atac. "He llegit els escrits de Dylann Roof i molts d'altres, però realment em vaig inspirar en Breivik", escriu referint-se al terrorista d'extrema dreta Anders Behring Breivik, autor dels atacs a Noruega el 2011.

La Policia de Nova Zelanda ha presentat càrrecs d'assassinat contra ell després de l'atemptat contra dues mesquites de Christchurch en què han mort almenys 49 persones. L'atacant està detingut juntament amb altres tres persones, una d'elles una dona.

Dels altres tres detinguts, dos d'ells estaven en possessió d'armes i s'investiga la seva implicació en els fets, mentre que la quarta persona no tenia cap relació amb el cas i ha estat posada en llibertat.

municion

Foto de munició penjada per l'atacant a xarxes socials. Twitter.

L'oficial de policia de Nova Zelanda, Mike Bush, ha explicat que cap dels quatre detinguts no estava fitxat per la policia. "No eren en cap llista de vigilància de seguretat australiana", ha confessat.

Bush també ha dit que l'atac estava "molt ben planejat", i ha afegit que les mesquites de tot el país romandran sota protecció policial de moment.