Preocupació a la Val d'Aran davant del quart atac de l'ós Cachou a bestiar en només quinze dies. Aquest dimarts l'ós ha matat una euga d'uns 20 mesos al municipi de Vielha i Mijaran. 

Impotència davant els atacs

Així, l'ós ja ha protagonitzat quatre atacs a bestiar des del passat 4 de setembre. Davant aquesta situació, el grup de treball tècnic es reunirà d'urgència per estudiar les mesures a prendre. El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francisco Bruna, ha mostrat el seu "sentiment d'impotència davant aquests atacs reiterats". 

Euga mort ós Cachou_Conselh Generau d'Aran

Així ha quedat l'euga morta per l'ós Cachou aquest dimarts a Vielha

Les tècniques del Protocol d'Intervenció amb Óssos al Pirineu estan dividides temporalment en tres fases progressives, aplicant tècniques cada cop més agressives. Durant la primera fase es fa el diagnòstic, seguiment i execució de mesures proactives i inici de les mesures aversives. En la segona fase, es reforcen les mesures aversives i en la tercera, si el grup de treball ho considera necessari, es passa a la captura i retirada del medi de l'exemplar.

Euga morta ós Cachou dilluns, 16 de setembre_Conselh Generau d'Aran

Una altra euga víctima de l'atac de l'ós aquest dilluns

Imprevisibles

Per les mesures que contempla, "aquest protocol d'óssos problemàtics és una fórmula que pot funcionar amb un altre tipus de bestiar però no amb l'equí", segons el conseller Bruna. La prevenció sobre bestiar equí és molt difícil, ja que no és viable agrupar-lo i protegir-lo a la nit com es fa amb l'oví. A més, els moviments nocturns dels óssos són imprevisibles i el decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d'aquest bestiar.