Des de l'inici d'any a Barcelona ciutat han mort de manera violenta dotze persones; sobretot, en els darrers mesos d'estiu. A la capital de Catalunya durant el juliol i l'agost han matat vuit persones, més de la meitat de les que havien mort per homicidi des de principis de gener. Gairebé totes les víctimes són estrangeres -igual que els detinguts dels crims que s'han pogut resoldre- i la majoria dels crims estan relacionats, segons els Mossos, amb el tràfic de drogues.

D'aquests crims n'hi ha set que encara no s'han resolt, tot i que segons fonts de la Comissaria General d'Investigació Criminal alguns altres estan en via de resolució i s'està treballant en línies clares d'investigació. Sí que durant aquest 2018 s'han resolt tres crims de 2017 que encara no s'havien pogut tancar.

Els cinc crims resolts

Els Mossos d'Esquadra van detenir al mes de març un noi de 29 anys de nacionalitat pakistanesa que havia participat en una baralla mortal prop de la discoteca Razzmatazz, al carrer d'Almogàvers del Poble Nou. Un jove de Mali va morir a l'hospital al cap de pocs dies. Un grup de pakistanesos, enfrontats per un tema de drogues, el van assaltar i va acabar morint.

El 21 de maig una noia de 17 anys de nacionalitat espanyola moria degollada en un bar de l'avinguda de Mistral de Barcelona. Els Mossos van detenir al Raval un home de 32 anys i de nacionalitat marroquina per aquest crim, que va commocionar la ciutat de Barcelona.

El 10 de juliol un home en va matar un altre, d'origen sud-americà, d'una ganivetada en una baralla davant d'un locutori de l'Eixample. La Guàrdia Urbana de Barcelona va detenir un home, de nacionalitat marroquina, en una zona propera i se'l va poder relacionar amb el crim.

El 25 de juliol una baralla al centre del Raval va deixar un home marroquí mort d'una ganivetada al pit. La discussió va arrencar a la terrassa del bar i tot i que el SEM va intentar salvar l'home, va acabar morint de matinada a l'hospital. L'autor dels fets va es va escapolir de la policia durant uns dies i finalment es va entregar a la comissaria de la Policia Nacional a la Verneda. L'home, marroquí nacionalitzat italià, va ser entregat als Mossos d'Esquadra.

El 8 d'agost un home va morir en una baralla a cops d'ampolles de vidre davant d'una narcosala a tocar d'Arc de Triomf. L'endemà els Mossos d'Esquadra van detenir tres persones, dos homes, de 27 i 41 anys i de nacionalitat espanyola i croata, i una dona de 52 anys i de nacionalitat espanyola. Els tres van ingressar a presó.

Per resoldre: set crims

La majoria dels crims d'aquest 2019 a la ciutat de Barcelona no s'han resolt. Entre les morts violentes que els Mossos han d'aclarir encara, tot i que alguns estan en la fase final de la investigació, hi ha la mort d'un jove de nacionalitat sueca que va morir cosit a trets a casa seva, al carrer d'Urgell. Un home vestit de missatger va entrar i va pujar amb una pistola fins a l'àtic, on vivia el jove. La policia catalana també investiga la mort d'una diplomàtica de Corea del Sud arran d'un robatori violent. Un desconegut, amb una motocicleta, va fer una estrebada a la dona, que va patir greus lesions i que va morir al cap de pocs dies a l'hospital.

Els Mossos també investiguen dos tirotejos a la ciutat. En una perruqueria de Sarrià, on va morir un home espanyol i un altre a Poblenou, on un jove de 20 anys marroquí va morir a trets. A finals de juliol un jove xinès va morir d'una pallissa al Port Olímpic, un cas que tampoc s'ha pogut resoldre, tot i que les imatges mostren com un grup de persones de nacionalitat russa el van agredir de manera molt violenta.

La policia catalana tampoc ha resolt el crim d'una dona sueca que va ser trobada morta el 12 d'agost sota un camió al passeig de Cantunis, a tocar del Port de Barcelona. La dona, que es dedicava a la prostitució, va ser morta de diversos cops al cap i ofegada. La setmana passada, el 15 d'agost, un home dominicà va morir a Nou Barris d'una ganivetada en una baralla.

La majoria, per tràfic de drogues i estrangers

Vuit d'aquests homicidis a la ciutat de Barcelona estan relacionats, segons les investigacions que tenen en marxa els Mossos d'Esquadra, per tràfic de drogues. Revenges o enfrontaments entre bandes rivals i venedors i compradors, sobretot. No és una dada que posi en relleu un increment del consum de drogues o el tràfic, segons la policia. Sí, però, que demostra que el mercadeig de la droga s'ha convertit en perillós a la ciutat de Barcelona.

De les víctimes dels dotze crims, deu no eren nacionals: tres marroquins, dos espanyols, dos suecs, dos dominicans, un xinès, un de Corea i un de Mali. També la majoria de detinguts dels cinc crims que s'han pogut resoldre són de nacionalitat estrangera: tres marroquins, dos espanyols, un pakistanès i un croat.

Lluny dels 75 morts de 2012

Pel que fa a les xifres dels homicidis, els Mossos asseguren que les xifres estan molt per sota del que havien estat. En aquest sentit, pel que fa a les dades d'assassinats i homicidis a Catalunya, la xifra més alta és del 2012, amb 75 assassinats i homicidis, seguida dels 64 del 2017 i els 56 del 2014.

Aquest 2019 ja n'hi ha hagut 33, dels quals 27 ja s'han resolt, mentre que l'any passat n'hi van haver 45, tots resolts, segons la policia catalana. Exceptuant les dades del 2017 -que Barcelona va patir l'atemptat gihadista de la Rambla, amb quinze morts-, des del 2012 les dades sempre han estat entre els deu de l'any passat i els catorze del 2014.