Ángel Hernández va decidir ajudar la seva dona amb esclerosi múltiple a suïcidar-se quan el Congrés dels Diputats es va dissoldre en convocar les eleccions del 28 d'abril del 2019. "El 6 de març vaig comentar-ho a la María José, ens vam acomiadar i em vaig posar a treballar", explica aquest home que encara està sent investigat per l'Audiència de Madrid com a presumpte autor d'un cas de violència masclista.

Un mes després, van gravar el vídeo en el qual la seva esposa demanava que l'eutanàsia fos "com més aviat, millor" i, el 3 d'abril, l'Ángel li va subministrar diluïda en aigua la substància que acabaria amb la seva vida. "Vam acordar que, si s'ennuegava, avortàvem. En aquell moment desitjava que s'ennuegués, però havia de respondre a la seva voluntat", recorda emocionat.

Sense retorn

El marit de la María José ha estat el convidat estrella en la jornada sobre la regularització de l'eutanàsia organitzada per l'Associació Dret a Morir Dignament (DMD) i que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament de Catalunya. Aquest debat ha tingut lloc després que la setmana passada s'aprovés en aquesta cambra i gairebé per unanimitat la proposició de llei per despenalitzar la mort assistida, que ja ha estat remesa al Congrés dels Diputats. "Aquesta vegada no hi ha marxa enrere. Hem d'afanyar-nos perquè hi ha gent que ho està passant malament. És un dret civil", assegura l'Àngel, que ha compartit taula amb la presidenta de DMD a Catalunya, Isabel Alonso.

Angel eutanàsia Anton Rosa

En la jornada també han participat membres de les principals formacions polítiques presents al Parlament -a excepció del Partit Popular- que han volgut mostrar-li a l'Ángel la seva gratitud i reconèixer la seva valentia davant d'una decisió tan difícil. "Has arribat on aquest país no ha pogut arribar. S'han acabat els obstacles. Les mans que amb amor van ajudar no poden equiparar-se a les que maltracten", ha assenyalat -amb referència a la investigació de la mort de la María José com a violència de gènere- la diputada Assumpta Escarp, membre del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i una de les tres dones que van portar la proposta sobre l'eutanàsia al Congrés el 8 de maig del 2018.

Doctor Mort i una promesa

A més de l'Àngel, en el debat també han participat dues persones que han viscut molt de prop l'"horror" de les malalties terminals. "Aquest és un punt d'inflexió perquè la gent no fugi i no torni a amagar-se mai més", ha afirmat Marcos Hourmann, l'únic metge condemnat a Espanya per practicar l'eutanàsia. Aquest home va acceptar l'any de presó que li va oferir la fiscalia i va poder continuar exercint després de declarar-se assassí de la Carmen, una pacient terminal de 82 anys a qui li va injectar clorur de potassi amb una xeringa després que aquesta li supliqués que acabés amb la seva vida. Hourmann va marxar a Londres per continuar amb la seva professió, però la premsa britànica es va encarregar d'etiquetar-lo com a Doctor Mort. Després de diversos intents de reenganxar-se, va decidir trencar amb tot i dedicar-se a la interpretació. Fins al passat 19 l'abril va estar protagonitzant l'obra Celebraré mi muertr, en la qual reflexionava sobre el seu propi cas.

Angel eutanàsia Anton Rosa

L'altre testimoni colpidor que s'ha donat cita al Parlament ha estat el de Daniel Lorente. Aquest jove és l'autor del documental La Promesa, un curtmetratge que mostra com era el dia a dia de Maribel Tellaetxe, la seva mare malalta d'Alzheimer i a la que va prometre que l'ajudaria a morir abans que deixés de reconèixer-los. "Porto lluitant 25 anys perquè es respecti una de les llibertats principals. La meva mare va tenir per llei un final de vida cruel i tortuós. Només demano que aquesta proposició no quedi en paper mullat. No hi ha cap excusa perquè no s'aprovi la llei", ha demanat Lorente, adreçant-se als representants dels partits polítics presents.

Clandestinitat

L'Ángel ha celebrat la participació d'Hourmann i Lorente i els ha agraït que també volguessin compartir amb la sala els seus casos. "Hi ha moltes persones que viuen aquesta situació en la clandestinitat. La María José i jo vam estar més de trenta anys sense que ningú sabés de nosaltres", explica l'home en petit comitè després de finalitzar l'acte. A la pregunta de quina va ser la raó que els va portar a fer-ho públic, l'Ángel assegura que "no hi va haver més remei" i que l'objectiu era que ningú no pogués negar que aquest problema no existeix i "mobilitzar consciències". "Ella necessitava les meves mans perquè el seu cos només la torturava. Jo havia de respectar la seva voluntat", explica i afegeix que la seva dona preferia que l'eutanàsia fos clandestina per no ocasionar-li problemes a ell.

Angel eutanàsia Anton Rosa

En la defensa de la despenalització de l'eutanàsia, el marit de la María José considera que l'Associació Dret a Morir Dignament (DMD) juga un paper "imprescindible". "Necessitem la millor llei sobre eutanàsia l'abans possible. Sabem que hi ha casos clandestins i hem de garantir que els afectats poden enfrontar-se a una mort que consideren necessària d'una forma segura", ha conclòs Isabel Alonso, la presidenta de DMD a Catalunya, que espera que la llei s'aprovi durant el transcurs d'aquesta legislatura.