El judici contra Ana Julia Quezada ha començat aquest dilluns a l'Audiència d'Almeria sense que hagi declarat l'acusada, que s'enfronta a una petició del fiscal i de l'acusació particular de presó permanent revisable per assassinar el nen Gabriel Cruz.

Quezada ha arribat poc abans de les nou del matí a l'Audiència escortada per agents de l'UPR de la Policia Nacional i ha estat als calabossos fins i tot poc abans de dos quarts d'una, en espera que es constituís el jurat popular que la jutjarà fins al proper 18 de setembre.

Set dones i dos homes formen aquest òrgan que durant la jornada d'avui únicament ha pogut assistir a la lectura dels escrits provisionals de l'acusació i de la defensa, així com a l'exposició inicial de la fiscal Elena María Fernández, l'advocat de l'acusació Francisco Torres i el de la defensa, Esteban Hernández Thiel.

Amb llàgrimes als ulls

Quezada ha començat la vista amb llàgrimes als ulls, mentre la fiscal sol·licitava incorporar dues proves: un reportatge fotogràfic de la zona en la qual va desaparèixer Gabriel realitzada pel Laboratori de Criminalística, així com l'avaluació econòmica de la recerca.

La fiscal Elena María Fernández ha assegurat en la seva intervenció que el petit "no va tenir opció de sortir amb vida" de la finca de Rodalquilar (Níjar, Almeria), on va morir.

"Amb clar ànim d'ocasionar-li la mort, de manera deliberada, conscient, a sang freda i amb absolut menyspreu a la vida," Ana Julia li va donar "mort d'una forma tan sobtada, immediata i impredictible que va anul·lar tota capacitat de reacció d'aquest nen", ha afirmat.

El nen confiava en ella

Ha afegit que Gabriel no podia esperar a més "de cap manera un atac que procedeix d'una persona que és parella del seu pare", que havia generat "confiança" en ell per pertànyer a l'entorn familiar del nen.

Ha defensat que "més enllà d'aquest atac" que va agafar "desprevingut" al menor, Ana Julia va aprofitar l'absoluta "situació de desemparament" pròpia d'un nen de "8 anys que pesaven 34 quilos", pel "desequilibri de forces" entre ambdós que li va donar una facilitat "més gran per cometre el delicte i assegurar el resultat de mort".

El lletrat de l'acusació particular, Francisco Torres, ha reiterat que el petit va estar "prop d'una hora amb possibilitat de salvar-se d'haver-hi hagut una simple trucada" i que la mort del menor no va poder ser un accident, com manté la defensa de Quezada, assegurant a més que "no cap tanta maldat, fer tant mal a un nen" com el que, afirma, ha fet l'acusada.

"Va poder fer amb el nen el que va voler"

"Va poder fer amb el nen el que va voler", ha assegurat el lletrat, qui ha subratllat que li va donar una "manta de pals abans d'asfixiar-lo". "La seqüència dels fets és que el mata i es posa a fumar i a fer el clot. És segur que és quan veu que encara respira que l'asfixia allà", ha assenyalat.

"La sensació que tenim és que segurament el va voler esquarterar. Hi ha un mòbil doble. Un mòbil econòmic. El segon mòbil és que, objectivament, Gabriel li destorbava", ha incidit.

"Un mòbil que té poc sentit"

L'advocat defensor, Esteban Hernández Thiel, ha sostingut que si el petit va morir perquè "tot estava planejat" com sostenen acusació particular i Fiscalia, "sembla un nyap enorme".

"Matar-lo a l'habitatge del seu pare; quedar-se allà amb l'enrenou mediàtic que es forma; seguir amb ells -amb els familiars-... Un mòbil que té poc sentit", ha mantingut davant dels membres del jurat, insistint que la seva intenció no era provocar unes lesions al nen, ni afegir un sofriment afegit als pares sinó que "no es descobrís el que havia fet" posteriorment.

La vista continuarà demà amb la declaració d'Ana Julia Quezada, així com la dels pares, l'àvia i una cosina menor de Gabriel, entre d'altres, a més de la mateixa filla de l'acusada, que resideix a Burgos.