L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha informat del risc que suposa per a la salut consumir una sèrie de productes elaborats per la fàbrica de formatges Lácteos Casa Macán de Lugo. L'alerta ha sorgit després de detectar-se incompliments greus que no permeten garantir la seguretat d'aquests aliments.

Risc per a la salut

AESAN ha alertat que no es tracta d'un problema relacionat amb al·lèrgens, que podrien afectar només a una part de la població, sinó que adverteix que consumir determinats productes d'aquesta empresa suposa un risc per a la salut.

L'anunci s'ha fet arran de les inspeccions realitzades i que han revelat errors en les condicions estructurals, operacionals o d'higiene en els processos, incompliments en l'emmagatzematge i faltes en diferents moments de la producció. Tot plegat fa que els productes que s'elaboren a Lácteos Casa Macán no tinguin totes les garanties per el seu consum.

Aquest dimecres, la conselleria de Sanidade del govern gallec ha traslladat la situació a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. Així mateix, ha decidit suspendre les activitats d'aquesta indústria làctia i s'ha ordenat la retirada del mercat d'alguns dels productes elaborats per ella..

Lácetos Casa Macán

Un dels formatges retirats de Lácteos Casa Macán de Lugo

Els productes afectats

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha facilitat la llista dels sis productes de la marca Lácteos Casa Macán que han estat retirats:

  • Mantega cuita de vaca
  • Formatge DO Arzúa Ulloa
  • Formatge DO tetilla
  • Formatge DO Arzúa Ulloa curat
  • Formatge barra Costeño
  • Formatge gallec en talls

Des de Sanitat asseguren que es tracta d'una actuació preventiva i que no es té constància que els productes retirats hagin causat algun problema. 

La majoria dels productes retirats són formatges gallecs en diferents formats. Des de la conselleria de Sanidade es recomana als ciutadans que tinguin aquests productes que no els consumeixin i els tornin als punts de compra.

Distribuïts a Catalunya

Tots els productes dels quals s'ha ordenat la seva retirada han estat distribuïts a Galícia, Catalunya i Castella-la Manxa.