L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària adverteix d'un brot de contaminació en el salmó fumat i la truita. Fins ara, s'han registrat almenys 22 casos de listeriosi a la Unió Europea i ja han mort cinc persones. Tots els casos s'han detectat a Dinamarca, Estònia, Suècia, Finlàndia i França des del 2014. L'últim cas es va registrar el passat mes de febrer a Dinamarca. Últimament, però, també s'han detectat productes contaminats a Itàlia.

No es descarten nous casos

L'origen del brot se situa en una planta manufacturera d'Estònia que treballa amb peix de Noruega i Finlàndia. Parlem doncs de truita i salmó fumats en fred produïts a Estònia. Segons l'Autoritat Europa de Seguretat Alimentària, la cadena d'infecció no està controlada i, per tant, no es descarten nous casos mentre no es pugui identificar el punt exacte de la contaminació.

La infecció ha estat provocada per la bactèria Listeria monocytogenes que contamina alguns productes alimentaris. Els aliments que solen presentar més casos de listeriosi són els menjars preparats, els productes lactis, els patés i el peix cru o fumat en fred. També la carn de pollastre i els embotits cuits i crus curats. 

Símptomes

Les persones més vulnerables són les dones embarassades, els majors de 65 anys, persones amb immunodeficiència i nens acabats de néixer. Els símptomes de la listeriosi són febre, esgarrifances, mal de cap, malestar d'estómac i vòmits.