El cementiri de La Zubia hauria de ser un lloc de calma, que portés tranquil·litat a la gent que dona el seu últim adeu a familiars, amics i estimats. Però en l'últim any algú s'ha dedicat a robar objectes de les làpides, aixecant rebombori entre els veïns.

Alguns dels visitants d'aquest lloc de descans s'han animat a denunciar aquesta lamentable situació. Segons han dit a Ideal, al voltant de 100 tombes han estat saquejades. "Fa un any van començar els primers robatoris. Al principi eren bàsicament gerros de bronze o coure", asseguren, al diari granadí.

Van traslladar el malestar a l'Ajuntament

Segons han comentat, algunes persones afectades pels robatoris als nínxols dels seus familiars ho van denunciar a l'Ajuntament. L'anterior consistori va intentar solucionar aquest problema fent-se càrrec dels costos de reparació dels danys causats, ja que els lladres van trencar algunes làpides en el seu procés de robar.

Però aquesta solució no ha arribat a bon port: els robatoris segueixen i la gent continua patint. Els familiars han demanat a les autoritats que augmentin la seguretat a les instal·lacions del cementiri, però no ho han aconseguit.

Moltes làpides trencades

Una de les afectades assegura que "gairebé totes les làpides han patit danys". I és que, dels gerros, els lladres han passat a botins més sucosos. Han descobert que el coure i el bronze de les baranes de les tombes tenen també un gran valor, de manera que s'han dedicat a robar-les. "Molts hem canviat els gerros de bronze per altres de marbre, i s'han quedat sense res a robar-nos", diuen les víctimes.

No s'aturen davant de res

La nova estratègia és clara: qualsevol metall té valor, així que si han de trencar làpides per aconseguir-ho, ho fan.

Alguns familiars tenen por que el proper pas dels lladres sigui endur-se les imatges dels sants i les verges que estan fetes de bronze. Els veïns denuncien que els robatoris, tot i que els pateixen des de fa un any, s'estan intensificant en els últims mesos.

Noves mesures per fer front a aquesta situació

L'actual ajuntament ha anunciat una bateria de mesures per frenar aquesta situació que agreuja encara més el dolor dels familiars dels qui se n'han anat.

Fonts del consistori asseguren que es reforçarà la vigilància al cementiri i la zona on està. També preveuen instal·lar càmeres de seguretat als voltants.

No és un cas aïllat

Els veïns de Valdenuño Fernández, a Guadalajara, es troben en una situació similar. Segons denuncien, a la matinada del passat divendres uns lladres van robar diversos crucifixos i imatges de 22 tombes. I, igual que en el cas de La Zubia, també van trencar algunes làpides.

Els robatoris que s'han fet a aquestes dues poblacions han estat denunciats a la Guàrdia Civil, que investiga els fets.