L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), depenent del Ministeri de Sanitat, ha ordenat la retirada de dos lots de medicaments contra el Parkinson. Es tracta de dos lots de comprimits de ropinirol, que actuen de substitutiu de la dopamina al cervell.

Concretament, l'agència ha ordenat que es retirin de la venda dos lots de comprimits Ropinirol Cinfa 0,25 miligrams recoberts amb pel·lícula EFG, un medicament que s'utilitza contra el Parkinson.

El ropinirol és un medicament del grup dels agonistes de dopamina, que actuen de la mateixa manera que la dopamina, una substància natural que es troba al cervell i que regula, entre d'altres coses, el moviment del cos. Les persones que tenen la malaltia de parkinson tenen baixos nivells de dopamina en algunes parts del cervell i el fàrmac redueix els símptomes de la malaltia.

Segons l'Agència de medicaments, s'han retirat els dos lots de Ropinirol Cinfa 0,25 mg, venuts en caixes de 126 comprimits, perquè en les anàlisis que n'han fet hi ha hagut variacions en la quantitat de principi actiu que hi ha en cada comprimit. Això podria implicar que hi hagués més o menys ropinirol a cada pastilla i, per tant, que no fes correctament la seva funció o no fes prou efecte, empitjorant així la qualitat de vida dels pacients.

Els lots retirats són el N002 i el N003, amb data de caducitat 30 d'abril del 2020.

Proves habituals de qualitat

Tots els medicaments han de complir uns requisits de qualitat durant tota la seva vida útil autoritzada. Un dels requisits és que el contingut que hi ha a l'ingredient actiu es mantingui estable dins de certs marges respecte la dosi declarada. Per assegurar el compliment d'aquests requisits, es realitzen estudis d'estabilitat en diverses unitats de lots posats a la venda; i és en un d'aquests assajos on s'hauria detectat que el contingut estava fora d'aquests límits.

Per ara, però, no hi ha constància que cap persona s'hagi vist afectada per una falta d'eficàcia del medicament, però, per precaució, s'ha optat per retirar els lots afectats.

D'altra banda, l'agència assegura que hi ha altres lots del mateix medicament i del mateix fabricant que no estan afectats per aquest problema, i ha assenyalat que hi ha altres medicaments també genèrics que tenen ropinirol amb la mateixa dosi i en el mateix format que sí que estan a la venda.