El Departament de Salut del Govern Basc ha retirat tots els formatges elaborats el 2019 per la formatgeria guipuscoana Berroeta SC, en trobar-hi la presència de Listèria monocytogenes.

Els fets han passat aquest dimarts. Els serveis d'inspecció de la Subdirecció de Salut Pública i Addiccions de Guipúscoa han determinat que els productes estaven contaminats, i han procedit a la retirada i immobilització dels formatges.

Retirada immediata

Els formatges afectats estan elaborats amb llet crua d'ovella. Després de determinar que estan contaminats amb listeriosi, la Direcció de Salut Pública i Addiccions ha retirat tots els productes de l'empresa dels punts de venda i els ha immobilitzat com a mesura preventiva.

Els serveis d'Epidemiologia no tenen "cap constància de cap cas" de listeriosi associat al consum d'aquests productes, tot i que "mantenen una vigilància específica" davant "qualsevol sospita".

Diversos mercats afectats

Els formatges contaminats han estat distribuïts en mercats locals i carnisseries de Guipúscoa i en una carnisseria de Bizkaia, segons el Govern. Per aquest motiu, recomanen a les persones que puguin tenir els productes a les seves cases que no els consumeixin i els retornin al punt de compra.

D'altra banda, en cas de contaminació pel formatge, el Govern aconsella les persones afectades acudir a un centre de salut. Posen èmfasi en els grups de més risc: persones immunodeprimides, embarassades i pacients oncològics.