Algunes persones tenen el costum de rentar el pollastre cru abans de cuinar-lo, però aquesta pràctica suposa un risc per a la salut. Rentar el pollastre cru afavoreix la dispersió de bacteris patògens per la cuina. Quins bacteris? Sobretot, Campylobacter, que és present a l'intestí d'animals sans, com el pollastre i el gall dindi, i que pot contaminar amb facilitat la seva carn (i els nostres estris de cuina) si no es prenen les mesures oportunes.

Campylobacter és present a l'intestí d'animals sans, així que és molt difícil d'erradicar i pot contaminar amb facilitat la carn si no es prenen les mesures oportunes. En aquest sentit, els requisits que s'exigeixen a la indústria alimentària són cada vegada més estrictes, però malgrat això la probabilitat que aquest bacteri sigui present a la carn crua de pollastre continua sent significativa. Per això, hem de seguir una sèrie de normes bàsiques en manipular aquest aliment.

Les autoritats sanitàries britàniques estimen que a Espanya ho fa el 44 % de la població

 

Encara que pugui sonar contradictori, una d'aquestes normes bàsiques d'higiene i manipulació dels aliments consisteix a no rentar el pollastre cru, ja que les esquitxades afavoreixen la dispersió de bacteris per tota la cuina, contaminant superfícies, estris i altres aliments.

Rentar el pollastre és una pràctica bastant estesa (les autoritats sanitàries britàniques estimen que a Espanya ho fa el 44 % de la població). Es fa per retirar restes de plomes, ossos, o fins i tot amb la intenció d'eliminar bacteris o olors desagradables: hi ha qui renta el pollastre amb vinagre, suc de llimona i altres líquids aromàtics.

Si es desitja retirar aquestes restes, el millor és utilitzar paper de cuina

 

Tanmateix, són mesures infectives (no eliminen els bacteris) i en molts casos contraproduents (pel risc de contaminació ja comentat). Si es desitja retirar aquestes restes, el millor és utilitzar paper de cuina. Després, n'hi ha prou amb cuinar prou fins que la carn estigui ben feta per eliminar els bacteris i que l'aliment sigui segur. Convé assolir una temperatura d'almenys 70 ºC a l'interior de l'aliment per acabar amb bacteris com Campylobacter, que sobreviu fins i tot els 45 ºC.

La recomanació de no rentar i cuinar prou és extensible a altres aliments d'origen animal, com la resta de les carns i el peix. En el cas dels ous cal tenir en compte a més que, si els rentéssim, deterioraríem la membrana que recobreix la superfície de la closca i això afavoriria l'entrada de patògens, ja que aquesta és porosa. Per això el que es recomana és netejar la brutícia amb paper de cuina o trencar l'ou amb compte sobre un bol, evitant que la brutícia de l'exterior caigui sobre la part comestible.