L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), dependent del Ministeri de Sanitat, ha actualitzat les pautes de consum recomanades per al peix.

L'organisme ha recordat que el mercuri està present en molts productes pesquers i que és un contaminant mediambiental que pot afectar a la salut d'alguns grups de persones. Una gran quantitat de mercuri en el cos humà pot arribar a afectar el desenvolupament del sistema nerviós central.

Noves divisions

L'AECOSAN ha dividit la població en "general" i "vulnerable", adequant el consum de peix a cadascun dels grups.

Així doncs, dins la "població vulnerable" s'hi troben les dones embarassades, en període de lactància o en planificació d'embaràs. També s'hi engloben d'una banda, els nens de fins a 10 anys, i de l'altra els que tenen entre 10 i 14 anys, informa El Español.

Racions limitades

En el cas de dones embarassades i nens menors de 10 anys, haurien d'evitar el consum dels peixos amb d'elevat contingut en mercuri. Pel que fa als de contingut mitjà o baix de mercuri, s'hauria de limitar la ingesta a 3-4 racions setmanals, variant entre espècies.

D'altra banda, en el cas de nens d'entre 10 i 14 anys, els peixos d'elevat contingut en mercuri s'haurien de limitar a 120 g mensuals. Els de contingut mitjà o baix de mercuri, igual que en el cas anterior, es limitarien a 3-4 racions setmanals, variant també entre espècies.

Consumir peix és sa i segur

En el cas de la població general, l'organisme depenent de Sanitat aconsella el consum de 3-4 racions de peix setmanals, variant entre espècies.

L'AECOSAN assegura que el consum de peix és segur i recomanable, però que hi ha algunes excepcions puntuals a tenir en compte. Així doncs, l'actualització de les recomanacions de consum està dirigida, sobretot, als sectors més vulnerables i a orientar la resta de la població.

Varia la concentració de mercuri en els peixos

El mercuri acaba afectant els humans perquè els animals el consumeixen. Aquest contaminant mediambiental està present en aigües de mars i rius, i es pot concentrar en els peixos perquè estan en constant contacte amb ell.

No obstant això, depenent de la naturalesa dels peixos (si són depredadors o no, si són grans o no...) la concentració de mercuri és major o menor.

Els peixos amb menys mercuri

El consum de peix aporta energia i proteïna al cos, a més de nutrients com el iode, seleni, calci i vitamines A i D i àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga omega-3.

Així, segons l'AECOSAN, els peixos més segurs per consumir són: l'abadejo, anxova, seitó, arengada, bacallà, maire, escopinya, verat, calamar, gambeta, cranc, caragol de punxes, carboner, fogoner, carpa, calamarsets, rossellona, cloïssa, xoco, sèpia, sípia, escamarlà, tellerina, daurada, espasí, gamba, sorell, llagosta, llagostí, llenguado europeu, llimada o llenguadina, llobarro, musclo, merla, lluç, llucet, navalla, ostra portuguesa, palometa, palaia, pota, pop, gambeta, salmó, sardina, sardinel·la, sardinopa, solla i truita.

Els que tenen més quantitat de contaminant

Els peixos amb contingut més elevat de mercuri són el peix espasa, l'emperador, la tonyina vermella, el tauró i el lluç de riu.

La resta de peixos no esmentats, tenen un "contingut mitjà" de mercuri.