Tres persones han estat diagnosticades de chikungunya després de passar uns dies de vacances a Alacant. La Generalitat valenciana ha activat les mesures de control després de rebre l'alerta des de Reykjavík, d'on són les persones infectades. Els turistes són membres d'una mateixa família i estan a l'espera dels resultats de les proves que s'ha fet una altra familiar que viu a Noruega i que també va estar de vacances al País Valencià.

Aquests casos són les primeres infeccions d'aquesta malaltia a Espanya. Els experts ja fa temps que alerten del risc de Zika y chikungunya por culpa del mosquit tigre que ja fa temps que s'ha instal·lat a Catalunya.

Què és el chikungunya i com ens afecta?

Es tracta d'una malaltia vírica que transmeten els mosquits, principalment el conegut mosquit tigre. Els seus símptomes acostumen a ser febre, calfreds, conjuntivitis, lumbàlgia i forts dolors articulars. La incubació de la malaltia es produeix en un màxim de 12 dies i la persona afectada no es recupera fins al cap d'una o dues setmanes. En la majoria dels casos aquesta malaltia no deixa seqüeles.

No hi ha més casos, de moment

El govern valencià assegura que fins ara no té constància de nous casos diagnosticats. Tot i això, ha decidit activar els protocols de control previstos per si n'apareixen de nous. Els llocs on s'establirà un pla de vigilància són els Centres d'Atenció Primària (CAP) i l'Hospital d'Alacant.

El mosquit tigre, principal responsable

Mosquito Tigre Pixabay

A la península ibèrica el mosquit tigre va ser detectat per primera vegada a Sant Cugat del Vallès l'any 2004. Actualment, però, ja es pot trobar a tota la costa mediterrània i també en moltes zones de l'interior.

Aquest tipus de mosquits actuen de dia. Tenen la seva activitat més important durant la sortida i posta del sol. Per evitar les picadures es recomana utilitzar repel·lents, posar mosquiteres a les finestres i evitar la roba de màniga curta.