Alerta per l'arribada de rates negres a Espanya! Es tracta d'una espècie inèdita fins ara i ja s'han localitzat exemplars en ciutats portuàries com Barcelona, Palma de Mallorca i a diferents llocs de les Illes Canàries. També s'han detectat rates negres en deu punts del centre de Madrid i a la perifèria de la ciutat. Podria arribar a convertir-se en una perillosa plaga.

Una de les 100 espècies exòtiques invasores més nocives del món

La rata negra (Rattus rattus) és originària d'Àsia i està considerada una de les 100 espècies exòtiques invasores més nocives del planeta, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa.

Pesa uns 250 grams, és extremadament àgil i la seva capacitat de reproducció és sorprenent: les femelles romanen actives 9 mesos l'any i en ambients urbans amb menjar abundant poden arribar a reproduir-se de manera ininterrompuda. Pareixen cinc o sis cops l'any i cada vegada tenen entre 5 i 18 cries. Quan neixen són cegues i no tenen pèl.

Viuen a les teulades, àtics i arbres

Les adultes medeixen entre 16 i 22 centímetres de llarg i tenen la cua sense pèl i coberta d'escames en forma d'anell. Només la cua medeix entre 17 i 24 cm. Els agrada viure a cobert i, a diferència de la rata grisa, és especialista en enfilar-se. Fa els nius a les teulades i als arbres. També solen aparèixer als àtics.

Mengen de tot. De fet, la seva alimentació depèn del lloc on viu. Al camp, per exemple, s'alimenten de matèries vegetals, insectes, ous d'ocells, baies i fruits pel que segurament s'instal·laran en parcs i jardins. Tanmateix, quan viuen prop de les persones mengen tot el comestible que troben.

Transmeten malalties als humans

Els experts recomanen segellar bé les fissures dels edificis per evitar que entrin i que les escombraries no siguin accessibles per aquests animals. Aquesta espècie pot transmetre malalties a les persones com la salmonel·losi o la leptospirosi, també coneguda com malaltia de Weil. En aquest cas, els principals símptomes són febre, fort mal de cap, dolors musculars, de les articulacions i dels ossos.