Alerta per la presència de micotoxines en algunes populars espècies que molts tenim a la cuina, segons l'últim informe de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

En concret, s'han trobat dues toxines especialment perilloses: l'aflatoxina B1 i l'ocratoxina A que porten el 77% de les mostres analitzades de pebre vermell i el 46% de les de nou moscada. Aquestes dades surten de 26 mostres de nou moscada i de 100 de pebre vermell i altres varietats (dolç, picant, caiena, nyora, pebrot de romesco i el portuguès piri-piri) comprades a Espanya, Bèlgica i Portugal.

Poden provocar càncer, afectar l'ADN i danyar el fetge o els ronyons

Tot i que les quantitats no són preocupants, si es consumeixen de manera habitual i continuada, les micotoxines poden acabar provocant càncer, afectar l'ADN i danyar el fetge o els ronyons, segons alerta el mateix informe.

Les espècies no són els únics aliments afectats

Segons l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), el 25% dels cultius estan contaminats per micotoxines, sobretot a les regions amb climes càlids i humits. Així, es poden trobar aflatoxines al blat de moro, cacaus, nous, arròs, figues seques, cacau, olis vegetals i espècies, entre altres. A més, es pot trobar l'ocratoxina A en cereals, llegums, cafè, cervesa, vi, suc de raïm, fruites deshidratades, cacau, nous i també en algunes espècies.

Més perillós per a la salut

A més, hi ha la sospita que els danys es poden multiplicar en cas de combinar dues o més micotoxines diferents al nostre organisme. Només l'any passat es van generar 655 notificacions per la presència de micotoxines a la Unió Europea.

Per tot això i sobretot pel risc que comporten per a la salut dels ciutadans, des de l'OCU demanen a les autoritats europees que reforcin les mesures per prevenir la contaminació dels aliments per micotoxines i augmentar els controls perquè els productors, transportistes i comercialitzadors d'aliments respectin els protocols de bones pràctiques relacionats amb la seguretat alimentària.

Consell

L'OCU recomana seguir una dieta variada i equilibrada per evitar riscos lligats al que s'anomena "efecte suma". No es tracta d'eliminar aquests aliments de la nostra dieta, sinó de consumir-los de forma moderada.