Fer un pagament de 33 euros, convidar dos amics que també ho facin i acabar-ne rebent més de 1.800 en el que és un "intercanvi de regals" col·lectiu. Aquesta ganga aparent és l'última estafa piramidal que s'ha fet viral els últims dies a través de Whatsapp.

L'estafa s'ha escampat a través de desenes de grups d'aquesta popular aplicació de missatgeria. Es tracta d'un missatge amb un enllaç que porta a un vídeo on una noia explica a l'usuari el funcionament d'un suposat intercanvi de diners col·lectiu: si s'entreguen 33 euros i es convida dues persones més, l'usuari acabarà rebent 1.848 euros vuit dies després, segons l'alerta de l'Institut Nacional de Ciberseguretat espanyol.

El "mandala de l'abundància", una estafa piramidal

L'organisme avisa que, encara que el vídeo ho negui, aquest "mandala de l'abundància" o "flor de l'abundància", com es coneix aquesta cadena, és una estafa piramidal de llibre: mentre hi hagi integrants que aportin nous diners, els antics podran recuperar la inversió, però arribarà un punt on els nous integrants no trobaran noves persones per captar i tot el sistema caurà.

L'INCIBE aconsella que si es rep un missatge similar a aquest, no se li faci cas i no es reenviï a cap dels contactes per evitar que es continuï difonent aquesta estafa. També recomanen que si ja s'ha fet el pagament, es presenti una denúncia a la policia amb totes les proves possibles.

L'organisme també recorda que aquest tipus d'estafes són habituals a Internet i a les xarxes socials, i recomana desconfiar d'aquest tipus d'ofertes i, sobretot, contrastar-les abans de reenviar-les per evitar que continuïn afectant més persones.