La ranitidina és un popular antihistamínic que s'utilitza per combatre l'acidesa estomacal. Aquest medicament -que es comercialitza sota diverses marques com Zanta- pot contenir nivells baixos d'una impuresa anomenada N-nitrosodimetilamina (NDMA), un compost que en alguns casos és capaç de provocar càncer. Segons l'alerta de l'agència dels EUA responsable de la regulació d'aliments, medicaments, cosmètics, aparells mèdics, productes biològics i derivats sanguinis (FDA), s'està treballant per determinar la font d'aquesta contaminació per NDMA i ara per ara no s'ha ordenat la retirada dels productes afectats del mercat.

Aigua i menjar

La N-nitrosodimetilamina està classificada actualment com un carcinogen probable en humans, assenyala Informativos Telecinco. La contaminació per aquest compost es pot donar tant al medi ambient com en aliments o a l'aigua. Les impureses detectades en algunes unitats de ranitidina superen lleugerament en concentració les que es poden trobar en altres productes alimentaris que estan disponibles al mercat per al consum humà. La FDA està centrant els seus esforços ara en determinar quin ha estat la font de contaminació i si aquest compost en nivells tan baixos pot suposar un risc per a les persones que el prenguin.

Consells

L'alerta de l'agència nord-americana no aconsella als consumidors de medicaments amb ranitidina -que està disponible amb recepta o sense- que deixin de prendre'ls i tampoc no s'ha ordenat la retirada del mercat dels productes afectats a l'espera que es practiquin noves proves i es pugui identificar la font de NDMA. Tanmateix, sí que es recomana a les persones que consumeixen aquest fàrmac sense prescripció mèdica específica que provin de canviar de producte per combatre l'acidesa estomacal i així evitar possibles contaminacions.