Acaba el mes d'octubre i comencen les festivitats de tardor. Els més tradicionals celebraran la castanyada amb panellets i moscatell... I d'altres com millennials, generacions posteriors, moderns diversos i fills de la globalització es disfressaran per Halloween.

Monstres, criatures estranyes, personatges sortits d'un malson... El dia 31 moltes persones sortiran preparades al carrer per atemorir qualsevol que se'ls creui. Uns dels productes més utilitzats, que coronen qualsevol disfressa, són les lents de colors.

Productes il·legals

En els dies previs a Halloween proliferen les pàgines web i botigues no homologades que venen aquestes lentilles fantasia. "Es venen de forma il·legal i no ofereixen garanties ni qualitat", assegura Andrés Gené, president del Col·legi d'Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana.

Segons Gené, quan els professionals identifiquen aquestes vendes il·legals denuncien els venedors, però en el moment en què un inspector es disposa a comprovar-ho ja han retirat l'estoc, informa Nius.

Un risc per als ulls

Les lents fantasia només es poden vendre a les òptiques o a establiments autoritzats. "No són una joguina, i un òptic-optometrista ha de valorar la salut ocular de l'usuari, l'estat del seu ull o la mesura de la còrnia" per tal d'autoritzar-ne l'ús, explica Juan Carlos Martínez del Moral, president del Consell General de Col·legis d'Òptics-Optometristes.

Poden provocar ceguera

L'ús de lents no homologades pot provocar des de sequedat i irritació de l'ull a conjuntivitis, lesions i infeccions oculars. En els casos més greus, fins i tot poden provocar una pèrdua permanent de la visió.

Això es deu al fet que aquests productes il·legals molts cops utilitzen materials i tints de mala qualitat, que afecten directament la còrnia de l'ull.

Màxima higiene i compres de qualitat

Els experts recomanen seguir un protocol de neteja i cura de les lents de colors igual o, fins i tot, superior al de les lentilles de contacte. Cal tenir en compte que poden entrar en contacte maquillatge o altres substàncies, com laca o perruques.

I, sobretot, cal comprar-les a òptiques i establiments homologats que garanteixin un producte de qualitat i amb garanties sanitàries.