Alguns dels cereals d'esmorzar més populars han donat positiu de l'herbicida glifosat que pot augmentar el risc de càncer, segons un informe que ha divulgat aquest dimarts el grup ecologista Environmental Working Group (EWG).

El grup ecologista ha trobat que els 21 productes que ha analitzat tenien nivells de glifosat​ més alts del que els científics de l'EWG consideren que hauria de ser permissible per a la salut dels nens. Els fabricants que utilitzen aquest herbicida, tanmateix, mantenen que els seus aliments són segurs.

Aquest informe surt després que dues sentències judicials als Estats Units han determinat que aquest herbicida va causar càncer en els demandants. Només als EUA hi ha uns 11.000 casos similars pendents de resoldre pels tribunals, segons informa la CNN.

El glifosat a la UE

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha redactat diversos informes en els quals defensa la seguretat del glifosat. En un informe de novembre de 2015, la majoria de científics experts van concloure que és molt poc probable que aquest herbicida causi càncer en els humans.

No opina el mateix l'Agència Internacional d'Investigació del Càncer (IARC), que pertany a l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El 2015 el va classificar com a genotòxic i cancerigen per als animals i probablement també per als humans.

La discussió sobre els possibles riscos es manté. Mentrestant, el seu ús es continua estenent per Europa, ja que el novembre del 2018 la UE va decidir renovar la llicència d'aquest producte químic durant 5 anys més.